Skulpture od starih automobilskih guma

21 Nov 2013
641 pregleda

Umetnik Yong Ho Ji iz Koreje je došao na ideju da stare, odbačene gume, koje se obično spaljuju, iskoristi na sasvim neobičan način. On od automobilskih guma isečenih na trake pravi neverovatne skulpture - od ljudskih figura, preko životinja, do mitoloških bića. Ko bi rekao da od materijala tako grube teksture mogu da nastanu tako prefinjena umetnička dela?

Skulpture od starih automobilskih guma

Ako uzmemo u obzir način na koji se stare gume obično uništavaju, kao i njegovu štetnost, onda je ova umetnost i svojevrstan ekološki podvig.


Da podsetimo: sagorevanjem guma se oslobađaju mnogi štetni produkti kao na primer ugljen monoksid, ugljen dioksid, oksidi sumpora i azota, isparljiva organska jedinjenja, brojni opasni zagađivači: policiklični aromatični ugljovodonici, dioksini, benzen, hlorovodonik, arsen i metali kao što su: cink, nikal, kadmijum, živa, hrom i vanadijum. Ovi produkti izazivaju akutno i odloženo dejstvo na ljude u zavisnosti od dužine i stepena izloženosti, a to su: iritacija kože, očiju, sluzokože, uticaj na respiratorni sistem, nervne poremećaje, pa i kancer. Usled visokih temperatura koje se razvijaju prilikom sagorevanja guma, javljaju se i tečne materije nastale topljenjem gume, koje prodiru u tlo, a koje su opasni i dugotrajni zagađivači kako zemljišta, tako i površinskih ili podzemnih voda.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru