Nauka u akciji

01 Jul 2013
Autor Tea
119 pregleda

„Scientific American“ je ove godine nagradu „Nauka u akciji“ dodelio devojčici iz Turske, Elif Bilgin, koja je nakon dve godine istraživačkog rada, uspela je da usavrši dobijanje bioplastike iz kore banane. Ovaj njen izum će poslužiti daljem napretku u proizvodnji ekološki prihvatljive plastike koja će se lakše razgrađivati.

Nauka u akciji

Zbog njene rasprostranjenosti i toksičnosti u svim fazama, od proizvodnje, preko prerade, upotrebe, odlaganja pa do reciklaže, plastika je postala jedan od gorućih ekoloških problema današnjice. Proizvodnja bioplastike iz kore od banana je postupak koji može da se upotrebi za dobijanje ekološke plastike nezavisne od nafte i daleko povoljnije i prihvatljivije za okolinu.

Izum na kome je radila šesnaestogodišnja Elif ima potencijal da postane jedno od rešenja problema zagađenosti, pa se u obrazloženju nagrade "Nauka u akciji" koja joj je pripala, između ostalog navodi i to da će ova devojčica svojim otkrićem promeniti svet.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru