Biorazgradive boce od algi umesto toksične plastike

30 Mar 2016
606 pregleda

Na listi grehova koje činimo prirodi i svom zdravlju, upotreba jednokratnih plastičnih boca za vodu se sigurno nalazi na samom vrhu. Godišnje preko 100 milijardi komada ove ambalaže završi na deponijama, ali i u rekama i šumama. Tamo će provesti narednih 1000 godina, jer toliko traje njihov period razgradnje. Dok čuva vodu koju pijemo, plastika je „obogaćuje” brojnim štetnim materijama. Neke su nam poznate, druge se još uvek istražuju.

Biorazgradive boce od algi umesto toksične plastike

Na ovogodišnjem festivalu Desingn March na Islandu, Ari Jónsson je ponudio jednostavno rešenje koje bi zauvek moglo da protera plastiku kao današnju neizbežnu pratilju pijaće vode. Njegove boce su napravljene od algala, prirodnog materijala koji se proizvodi od algi.

„Pročitao sam podatak da se čak 50% plastike danas koristi za jednokratnu ambalažu i shvatio da moramo da pronađemo nešto što će zameniti ove nadrealne količine plastike koje svakodnevno bacamo. Zašto koristimo materijale čiji je period raspadanja 1000 godina da bismo iz njih nešto popili i odmah ih bacili?” - rekao je Jónsson.

Algal, koji Jónsson nudi kao rešenje, 100% je prirodan i 100% biorazgradiv. Flaša napravljena od algala zadržava svoj oblik i čvrstinu dok je puna. Kada se isprazni i odbaci, započinje svoj prirodan i kratkotrajan proces razgradnje.

Ukoliko pronađe investitore za svoj dizajn, Jónsson bi do kraja godine mogao da pokrene masovnu proizvodnju bio-flaša. Rešenje za naše destruktivne plastične navike nalazi se nadohvat ruke!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 03 Apr 2016

REVOLUCIONARAN IZUM !!! Iskreno se nadam da će ova vrsta ambalaže biti naša bliska budućnost...?

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru