Školarina plaćena jednom sadnicom

23 Jan 2017
824 pregleda

U cilju da ohrabri i one najsiromašnije roditelje koji nisu u mogućnosti da plaćaju školarinu a ipak upišu svoju decu u školu, uprava jedne osnovne škole u indijskoj državi Čatisgar je došla na ideju da roditelji plate obrazovanje svog deteta - sadnjom jednog drveta.

Školarina plaćena jednom sadnicom

Roditelji su u obavezi da vode računa o sadnici tokom celog školovanja deteta, kao i da je zamene novom ukoliko drvo propadne. Škola Šikša Kutir iz gradića Ambikapur je naišla na neočekivani odjek kada je u gradu za godinu dana posađeno preko 700 mladica i za početak upisala 35 učenika po ovom programu.

Gde god nađeš zgodna mesta, tu drvo posadi!
A drvo je blagodarno pa će da nagradi, -
nagradiće izobiljem hlada, ploda svog,
nagradiće bilo tebe bilo brata tvog.

Čika Jova Zmaj

Vlada Indije za obrazovanje trenutno iz svog budžeta izdvaja samo 3,9% što je rezultiralo poražavajućim stanjem u obrazovanju o čemu svedoči i podatak iz godišnjeg izveštaja za 2014. godinu da gotovo 20% učenika uzrasta od 7 i 8 godina, ne prepoznaje cifre. Roditelji u Indiji za školovanje jednog osnovca moraju godišnje da izdvoje 6.800 rupija (oko 100$), što možda ne zvuči mnogo, ali je za većinu indijskih porodica, posebno onih koje imaju više dece i iz ruralnih područja potpuno nezamislivo, pa prilično lako donose odluku da decu uopšte ne upisuju u školu, naročito ako su u pitanju devojčice.

Ovo je samo jedan mali korak i usamljeni primer kojim bi mogle da se povedu i druge škole. Omasovljenjem ovakvog projekta bi se ublažio i drugi veliki problem Indije, a to je velika zagađenost vazduha. U novembru 2016. godine u Delhiju je zbog aerozagađenja, koje je bilo šesnaest puta veće od dozvoljenog, proglašeno vanredno stanje. Tom prilikom je više od 1800 škola zaključalo svoja vrata.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru