Rat za koprivu - dve godine zatvora ako je javno pohvalite!

24 Jun 2015
108903 pregleda

Kada je neko staro domaćinstvo napušteno i oronulo, narod kaže - zaraslo u koprivu. To nije čudo, jer ova otporna biljka je jedna od retkih koja raste čak i tamo gde je čovek najviše zagadio životnu sredinu. U toj otpornosti, kaže narodna medicina, leži njena snaga i sposobonost da zaštiti zdravlje ljudi, životinja i zemljišta.

Rat za koprivu - dve godine zatvora ako je javno pohvalite!

Kako je veoma otporna na hemikalije, insekte i štetočine, od koprive danas mnogi ekološki proizvođači pripremaju rastvor kojim prskaju svoje useve. Oni se kunu da je to jedno od najboljih i najjeftinijih đubriva i zaštita za vrt. U francuskoj narodnoj medicini, kopriva je veoma zastupljena. Vekovima se sa kolena na koleno prenosi jednostavan recept za pripremu fermentisanog lekovitog ekstrakta. Stočari je koriste za ishranu životinja, naročito novorođenih mladunaca odvojenih od majki, kojima daje snagu i spasava živote. Još u vreme stare Grčke koristila se za masažu protiv reumatizma i kao lek protiv anemije, bronhitisa, migrene, i svih bolesti koje su rezultat zatrovanosti organizma. Jednostavna narodna mudrost kaže - kopriva čisti krv.

Međutim, zakoni Evropske unije su neumoljivi, i u njima nema mesta za narodne mudrosti. To je otišlo tako daleko da je Francuska zabranila ne samo uzgoj i preradu, nego i širenje znanja o koprivi putem javnih nastupa. Norme su dodatno pooštrene 2006. godine, donošenjem Agrarnog orijentacionog zakona (LOI 2006-11) koji je zabranio prodaju svih preparata na biljnoj bazi bez posebne državne dozvole.

U baštama Francuske sa koprivom je počeo da se raste i pobunjenički duh, a jedan od vođa pobune je bio glavni baštovan čuvenog Versaja. Kopriva je postala simbol očuvanja narodne medicine i organske proizvodnje. Francuski baštovani nisu odustali od svoje „kriminogene” prakse, iako im je bila zaprećena kazna od 75,000 i dve godine zatvora. Oni nisu smeli da spominju u javnosti svoje domaće fermentisano đubrivo od koprive koje spravljaju na izuzetno „opasan” način:

1 kg koprive se potopi u 10l čiste vode, pritisne kamenom, ostavi se da fermentiše 10-20 dana, a potom se time zalivaju ili prskaju usevi.

Strašno komplikovana fito-farmakološka procedura za koju je neophodna tržišna dozvola, zar ne?

Dok se na svim medijima vrte skupo plaćene reklame o pesticidima koji zagađuju vodu i zemljište, ne smeju se upotrebljavati bez gas-maski i gumenih rukavica, i zahtevaju specifične vremenske uslove kad nema ni daška vetra, o prostoj „čorbi” od koprive kojom se zemljište oslobađa od korova i štetočina se u francuskim medijima nije smelo govoriti. Zna se šta donosi novac, a najveći greh koprive je što je besplatna, svima dostupna, a i ne uklapa se u koncept GMO tendencija.

Pod ogromnim pritiskom javnosti Agrarni orijentacioni zakon (LOI 2006-11) je stavljen van snage. Ovaj problem je dao jasniju sliku sa kakvim izazovima su se suočavale zemlje Evropske unije tokom procesa usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravom EU, i kakve legislativne zamke očekuju buduće članice.

Pored zakonskog, ovde je očigledno primetan i društveni problem, gde se širi koncept planiranog zastarevanja primenjuje na sve aspekte savremenog društva. Jedan od ciljeva trke za profitom je i da nas ubedi da je sve novo bolje i kvalitetnije. Glas promotera novih tehnologija, podržan kapitalom, nadjačava glas iskustva predaka.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

9 komentara

 
Sasa Milovic, 31 Jan 2016

Sitno isecite listove koprive,a onda ih malo tucite u avanu.Prelijte kipucom vodom i dodajte malo narendanog domaceg sapuna za pranje.To nek malo odstoji pa procedite.Dobijena tecnost je idealan prirodni insekticid.Recept sam pokupio sa History kanala u emisiji Poljoprivreda u viktorijansko doba.Savrsen za organsku proizvodnju.

Odgovori
 
vladimir, 03 Feb 2016

koliko koprive ,vode i sapuna se stavlja za insekticid

Odgovori
 
Sasa Milovic, 26 Feb 2016

Nisu pominjali mere.U avan zapremine do jednog litra ubace se listovi sa 5-6 stabljika koprive,dobro se istuca a zatim se narenda malo sapuna.Posle se prelije vrucom vodom,odstoji dok se ne ohladi a zatim se procedi i moze da se prska.Nadam se da sam bio od koristi.

Odgovori
 
Claudette, 01 Feb 2016

Nisam znala za taj zakon, ali znam francuski narod. Isto tako su Amerikanci pokusali da uniste proizvodnju njihovih sireva. Dan danas se slobodno prodaju sve vrste sireva zahvaljuci postojecoj vrlo aktivnoj i budnoj asocijaciji potrosaca. Da ne govorim o pokusaju da se proizvodi i prodaje Bio-vino. Nijedan dobar poznavalac vina nece da kupi to vino.

Odgovori
 
budinka, 01 Feb 2016

Priroda je ta koja kako god hoćeš nesto iskrjeniti i uništiti ona odgovara snagom i daje nam svjesnost. Prestanimo činiti nasilje. Kopriva je tako zelena zahvaljujući Suncu koje joj daje snagu i nama bićima da je koristimo i budemo zahvalni.....svjetlost pobjeđuje. A treba izgleda vremena probuditi to u bićima.

Odgovori
 
Dusko, 29 Mar 2016

da, koliko ja znam, Codex Alimentarius je na snazi i u Srbiji. Caka je u tome da sve mora biti sertifikovano, da bi bilo bezbedno po zdravlje. Jel` neko sertifikovao koprivu? (Sitna para...). Isto i sa plodovima kruške stare preko 50 godina kod mog tasta... paradajzom i paprikom iz taštine bašte... Nema problema. GMO ima sve sertifikate. A, i kako da ti naplate tantijemu za autorska prava na koprivu? Sa GMO, nema problema: zna se ko je nosilac autorskih prava i kome treba da platite. Zato kopriva nije usamljena: zabranejno je brati i uzgajati lekovito bilje i prodavati čajeve, čak i semenski materijal nesertifikovanih biljaka. Ne verujete?

Odgovori
 
Zoxin, 22 Apr 2016

Ne znam da li ste znali ovo, ali pre nekoliko godina bio je pokusaj da se zabrani proizvodnja i upotreba kamilice...

Odgovori
 
iva, 23 Apr 2016

Dok je ovaca bice i vune

Odgovori
 
Milica, 30 Jan 2017

Insekticid se moze napraviti I ovako, ja ga godinama upotrebljavam za pvrce , spricam voce, I za cvijece, jedino je slab za buba zlaticu. 1 l. vode I 1o dkg koprive znaci omjer l naprama 1o ja stavim u spricu 1 kg. I 1o l. vode ali to mora odstajati 24 sata povremeno promjesati zatim procjediti I spricati. Ja u mome vrtu proizvodim organsku hranu I to je veoma efikasno , a imace potopim koprivu uvodu I drzim 1o do 2o dana I tom smjesom zalevam biljke, malo jace smdi ali nema boljeg djubriva. Ako vas nesto nanima pitajte rado cu vam preneti svoja znanja.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru