Kad pomislite na med, verovatno vam ne pada na pamet da rizikujete svoj život da biste se snabdeli ovom ukusnom hranom. Lokalno stanovništvo Nepala zbog posebnog meda čija je „berba” moguća samo pod izuzetno opasnim okolnostima, stavlja život na kocku.

Posebna vrsta, Himalajske pčele (Apis dorsal laborious), izuzetno retke i velike (oko 3 cm), grade svoje košnice isključivo na strmim liticama Himalaja i to na visini između 2,500 i 4,000 metara nadmorske visine.
Ovaj divlji med, koji se može naći samo na tom podneblju, crvene je boje i daleko boljeg kvaliteta od svih poznatih vrsta meda na svetu. Njegova nutritivna vrednost i sadržaj materija koje omogućavaju snažnu i brzu detoksikaciju organizma utiču i na cenu, koja je pet puta veća nego cena standardnog meda. Iz tog razloga stara nepalska plemena, prvenstveno Garung (Tamu), specijalizovala su se za ovu izuzetno opasnu veštinu koja podrazumeva skidanje saća sa litica na nesigurnim lestvama od bambusa i njihov transport improvizovanim žičarama od kanapa. Jedno saće može da sadrži i preko 50 kg meda.
Dva puta godišnje, tokom sezone berbe, ovi „lovci na med” se izlažu nadljudskim naporima da spuste sa litica što više meda koji će, kad bude prodat, omogućiti preživljavanje njihovim porodicama do sedeće sezone.
Sopček Đura, 23 Mar 2015
Fascinantno!!! Veliki sam ljubitelj meda i uvek sam opsesivno zadivljen kako je Majka Priroda udesila proces stvaranja meda!? Pročitao sam da je med proizveden na Balkanu visokog kvaliteta? Ako je cena 1 kg između 5 i 8 €, onda med sa Himalaja košta 30-40 €, što je zaista malo, obzirom na njegov kvalitet i način kako se do njega dolazi...
Odgovori