Život na užetu zbog meda sa Himalaja

15 Jan 2014
4188 pregleda

Kad pomislite na med, verovatno vam ne pada na pamet da rizikujete svoj život da biste se snabdeli ovom ukusnom hranom. Lokalno stanovništvo Nepala zbog posebnog meda čija je „berba” moguća samo pod izuzetno opasnim okolnostima, stavlja život na kocku.

Život na užetu zbog meda sa Himalaja

Posebna vrsta, Himalajske pčele (Apis dorsal laborious), izuzetno retke i velike (oko 3 cm), grade svoje košnice isključivo na strmim liticama Himalaja i to na visini između 2,500 i 4,000 metara nadmorske visine.

Ovaj divlji med, koji se može naći samo na tom podneblju, crvene je boje i daleko boljeg kvaliteta od svih poznatih vrsta meda na svetu. Njegova nutritivna vrednost i sadržaj materija koje omogućavaju snažnu i brzu detoksikaciju organizma utiču i na cenu, koja je pet puta veća nego cena standardnog meda. Iz tog razloga stara nepalska plemena, prvenstveno Garung (Tamu), specijalizovala su se za ovu izuzetno opasnu veštinu koja podrazumeva skidanje saća sa litica na nesigurnim lestvama od bambusa i njihov transport improvizovanim žičarama od kanapa. Jedno saće može da sadrži i preko 50 kg meda.

Dva puta godišnje, tokom sezone berbe, ovi „lovci na med” se izlažu nadljudskim naporima da spuste sa litica što više meda koji će, kad bude prodat, omogućiti preživljavanje njihovim porodicama do sedeće sezone.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 23 Mar 2015

Fascinantno!!! Veliki sam ljubitelj meda i uvek sam opsesivno zadivljen kako je Majka Priroda udesila proces stvaranja meda!? Pročitao sam da je med proizveden na Balkanu visokog kvaliteta? Ako je cena 1 kg između 5 i 8 €, onda med sa Himalaja košta 30-40 €, što je zaista malo, obzirom na njegov kvalitet i način kako se do njega dolazi...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru