Čudotvorna crna jaja iz doline Ovakudani

29 Dec 2015
835 pregleda

Legenda kaže da vam samo jedno jaje pojedeno na vrelim izvorima doline Ovakudani u Japanu može dodati sedam godina života. Niko pouzdano ne može da kaže u čemu je njegova tajna moć, ali stotine ljudi svakodnevno planinari da bi stigli do Velike ključale doline.

Čudotvorna crna jaja iz doline Ovakudani

Okolina doline Ovakudani je po prirodi vulkanska kaldera, geološki oblik koji nastaje kada se vulkan uruši u samog sebe i tako stvori krater. Jaja koja se spremaju u Velikoj ključaloj dolini su obična kokošija jaja, kuvana 60 minuta na 80°C u prirodnom izvoru vrele vode, a potom parena još 15 minuta na 100°C u gvozdenim korpama nad vulkanskim isparenjima. Izvori ključale vode u kojoj se kuvaju su bogati sumporom i gvožđem i nastali su pre oko 3000 godina nakon snažne erupcije vulkana Hakone. Između njih su brojne pukotine, koje poput ventila ispuštaju vulkanske gasove vodonik-sulfid i sumpor-dioksid. Celom dolinom se širi karakterističan neprijatan miris sumpornih isparenja.

Iako dolina nudi savršen pogled na planinu Fudži, i sama je po sebi zanimljiv prirodni fenomen, turisti ovde svraćaju isključivo da bi pojeli čuveno jaje, Kuro-tamago, čija ljuska nakon tretmana u termalnim izvorima postaje crna kao ugalj. Jednostavni drveni stolovi su postavljeni na više mesta, gde posetioci mogu da se odmore i posmatraju pripremu čudotvornih jaja. Za one koji žele da ponesu eliksir mladosti sa sobom, nude se pakovanja od 6 jaja, po skromnoj ceni od 500 jena (oko 3,8 €).

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru