Jedan od najboljih načina da se zagrejete u zimskim danima je da popijete šoljicu toplog, aromatičnog čaja. Najveću popularnost čaj je stekao u Engleskoj, Rusiji i zemljama Bliskog Istoka. Teško je reći koji je najzdraviji, a još teže preporučiti jer u blagodetima raznih vrsta čaja uživa ceo organizam.
Ipak smo odlučili da kažemo par reči o zelenom čaju, koji danas važi za jedan od najzdravijih proizvoda koje nam daruje priroda. Ova drvenasta biljka najpre je naselila prostore dalekog istoka Kine i Japana, da bi se u 19. veku proširila i na ostale tropske i suptropske predele. Doseže rast od oko 3m u visinu, a prepoznatljiva je po duguljastim zimzelenim listovima. Njegova lekovita svojstva su brojna, a ograničenja u upotrebi ne postoje, osim ako uzimate neke vrste lekova za sniženje krvnog pristiska kod kojih detoksikujuće dejstvo čaja na organizam može izazvati brže izlučivanje i smanjiti efekte leka.
Kakav uticaj ima zeleni čaj na naš organizam? Na prvom mestu, utiče na celokupan mentalni sklop. Zahvaljujući kofeinu koji sadrži, popravlja naše raspoloženje. Služi kao zamena za kafu i mnoga nezdrava „energetska pića“.
Dugogodišnja ispitivanja zelenog čaja pokazala su sledeće:
- Pomaže u prevenciji malignih oboljenja. Antioksidans poznat kao epigallocatechin gallate (EGCG) je najmanje 100 puta efikasniji od vitamina C i 25 puta efikasniji od vitamina E u zaštiti ćelija od štetnih uticaja. EGCG blokira rast ćelija raka i ubija već bolesne ćelije ne nanoseći štetu zdravim.
- Snižava loš holesterol, poznat kao LDL, a poboljšava udeo dobrog HDL holesterola.
- Zaustavlja prekomerno zgrušavanje krvi koje može dovesti do tromboze. Iz tog razloga ima veliki značaj u prevenciji moždanog i srčanog udara.
- Sprečava hipertenziju potiskujući angiotenzin II koji izaziva suženje krvnih sudova i dovodi do pojave visokog krvnog pritiska.
- Snižava nivo šećera u krvi - polifenoli i polisaharidi koji se nalaze u zelenom čaju su dva glavna antioksidansa koji su posebno efikasni u smanjivanju nivoa šećera u krvi.
- Štiti jetru od toksina iz alkohola i hemikalija u duvanskom dimu.
- Utiče na zdravlje usne duplje suzbijajući proces formiranja zubnih naslaga i uništava bakterije koje stvaraju kamenac. Za zube i desni ne postoji bolji tretman posle obroka od šolje zelenog čaja.
- Uništava slobodne radikale koji uzrokuju starenje ćelija, čuva mladost organizma.
- Blagotvorno utiče na imuni sistem zbog visoke koncentracije polifenola i flavonoida.
- Poseduje antibakterijska i antivirusna svojstva. Istraživanja pokazuju da zeleni čaj sprečava razvoj bolesti prehlade i gripa ubrzava oporavak. Takođe, smrtonosan je za pojedine bakterije koje izazivaju trovanje hranom, pa čak i za zloglasni clostridium botulinum koji izaziva botulizam.
- Ima pozitivan uticaj na očuvanje zdravog balansa tečnosti i tako oslobađa telo od umora i stresa izazvanih dehidratacijom.
- Sprečava razvoj alergijskih reakcija blokadom receptora koji ih izazivaju.
- Ubrzava metabolizam, podstiče sagorevanja kalorija i nezaobilazan je deo zdrave ishrane.
Usvojite naviku da dan započnete zelenim čajem i da ga pijete kad poželite topao napitak u hladnim zimskim danima, a i kao prohlađeno osveženje leti uz dodatak limuna ili đumbira. Uverićete se, eliksiri koji su nam nadohvat ruke mogu biti veoma ukusni.