Kad na dudu rodi trešnja...

28 Jul 2014
2453 pregleda

... ili na vrbi grožđe? Na ovogodišnjem TEDxManhattan talk-u, umetnik i zaljubljenik u prirodu koji je dobar deo života proveo na porodičnoj farmi, otišao je korak dalje.

Kad na dudu rodi trešnja...

Van Aken, danas profesor na Univerzitetu Syracuse, dobio je nagradu za svoj projekat „Stabla od 40 voćki” (Tree of 40 Fruit) koje izgleda kao da nije sa ove planete.

U rano proleće ono deluje kao svako drugo stablo, sve dok ne počne da cveta. Tokom nekoliko meseci, Van Akenovo drvo rađa šljive, breskve, kajsije, nektarine, a uskoro očekuje i prvi rod badema.

Van Aken je do sada napravio i postavio 16 ovakvih stabala u muzeje i javne objekte, predstavljajući ih kao sadnice budućnosti. Svoj projekat prvo posmatra kao umetnost koja prikazuje neverovatne mogućnosti prirode, a potom i kao farmerski poduhvat koji ima praktičnu vrednost.

Po njegovim rečima, ljudi koji imaju mala dvorišta ne mogu sebi da priušte nekoliko sadnica različitog voća jer za to nemaju prostora, a ni potrebu za tolikom količinom voća. Njegovo drvo deluje kao idealna mera da jedna porodica sa svog stabla cele sezone jede raznovrsno sveže voće.

Tokom višegodišnjeg rada je ispitao kompatibilnost sorti i odlučio da stvori „koštunjavo” drvo, jer je voće te vrste srodno i uspešno raste u simbiozi. Dodatni napor je uložio da na drvo nakalemi stare sorte i prirodne varijetete, i tako pokuša da sačuva vrste koje padaju u zaborav. Planira da ova stabla postavi na veliki broj lokacija u gradovima kao ukras, ali i kao poslasticu za sve ljubitelje voća.

Priroda se potrudila da nam dokaže da Van Akenov projekat nije utopija i da je ona bez pomoći ljudske ruke sposobna da izrodi ova mala čuda. U regiji Piemonte u Italiji raste dud-trešnja, lokalno poznata kao „duplo drvo”. Niko ne zna kako je nastalo, ali se pretpostavlja da je ptica u letu ispustila košticu trešnje, koja se primila u rašljama grana duda i pustila korenje do tla. Parazitski rast jedne biljke na drugoj nije retkost, ali „uljez” retko dostigne ovakvu veličinu i zdrav rod.

Do grožđa sa vrbe još nismo stigli, ali nam bademi sa šljive i trešnje sa duda poručuju da više ništa nije nemoguće.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru