Bogatstvo na napuštenom seoskom imanju

21 Dec 2014
Autor Mirjana
1106 pregleda

Za pasionirane kolekcionare starih automobila aukcijska kuća Artcurial je otkrila tajnu napuštenog imanja u jednom francuskom selu. Na njemu je pronađeno 60 automobila, čija cena danas dostiže desetine miliona evra.

Bogatstvo na napuštenom seoskom imanju

Priča počinje sa Rodžerom Bailonom, pronalazačem i zaljubljenikom u automobile koji je svoje bogatstvo stekao u proizvodnji kamiona. Nakon Drugog svetskog rata, potreba za transportom svake vrste je naglo porasla. Jedini koji je mogao da osigura bezbedan transport opasnih tečnih materija bio je upravo Bailon, zahvaljujući svom pronalasku sigurnih, nepropusnih cisterni. Njegovi prepoznatlji konvoji crvenih kamiona su u posleratnim godinama krstarili Evopom držeći jak monopol u poslovima transporta.

Između 1955. i 1965. Bailon je raspolagao nezamislivo velikim kapitalom, pa je odlučio da započne jedan projekat za svoju dušu i ostavi pokoljenjima muzej koji bi slavio dostignuća automobilske industrije. Do 1970. godine, nabavio je zavidan broj starih automobila i započeo restauraciju.

Nažalost, njegovi poslovi sa početkom 1970-tih više nisu bili isplativi, pa su se i fondovi koje je namenio za muzej naglo istopili. Bio je prinuđen da proda preko 50 automobila da bi se spasao od bankrota, a ono što je preostalo zaboravljeno je u garažama i ambarima na seoskom imanju. Bailonovi automobili nisu odoleli zubu vremena i lošm uslovima skladištenja, od 1977. godine kada je njegova firma definitivno ugašena, ali su najvredniji primerci i posle 50 godina u veoma dobrom stanju.

Dva najvrednija primerka, koje vidite na slikama gore, bila su garažirana i dodatno zaštićena hrpama novina. Aukcijska kuća Artcurial očekuje da na prodaji zakazanoj za 6. februar 2015 postignu cenu preko 10 miliona evra. To su Ferrari 250 GT SWB California Spyder iz 1961. godine, čiji je prvi vlasnik bio slavni glumac Alen Delon, i Maserati A6G 2000 iz 1956. godine.

Još 58 automobila iz iste kolekcije, među kojima su Bugatti, Hispano-Suiza, Talbot-Lago, Panhard-Levassor, Maserati, Ferrari, Delahaye, Delage i drugi, biće ponuđeni na prodaju dva dana ranije, tokom Retromobil salona u izložbenom centru Porte de Versailles u Parizu. Jedan od njih, Pininfarina kabriolet, za koji su veoma zainteresovani kolekcionari Ferrari automobila, do sada je bio nepoznat i najboljim poznavaocima ovog brenda.

izvor: Artcurial

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru