Surutka kao gorivo - ekološka elektrana na sir

06 May 2017
Autor Voxxx
1496 pregleda

U gradu Albervilu (Albertville) u jugoistočnoj Francuskoj su počeli da koristite sir za proizvodnju električne energije. Lokalna mlekara „Savoie Lactée” u Savoja (Savoie) regionu koristi nusprodukte svojih proizvoda, od kojih je najznačajniji Bofor (Beaufort) sir, kao osnovu za pravljenje biogasa potrebnog za generisanje električne energije.

Surutka kao gorivo - ekološka elektrana na sir

Francuzi bi rekli da na svetu ne postoji hrana tako punog, celovitog ukusa i kremastog sjaja. Na hipotetičko pitanje „ima li toga što sir ne može da uradi?”, verovatno biste odrečno odgovorili, ali žitelji Albervila bi vas demantovali uz komentar da je sir tragično potcenjen, jer oni ne samo da uživaju u njegovom ukusu uz krekere i vino, već su pronašli način da uključe svoju mlekaru i u proizvodnju električne energije.

Od oktobra 2015. godine, mlekara iskorišćava obranu surutku preostalu u procesu proizvodnje Bofor sira i ostalih proizvoda. Mešanjem sa kulturama bakterija, surutka se ostavi da fermentira i time proizvodi mešavinu metana i ugljen dioksida - osnove biogasa. Gas se potom propušta kroz motor koji zagreva vodu na 90 stepeni Celzijusa, a dobijena vodena para se koristi za generisanje električne energije koja se delom koristi kao izvor struje u samoj mlekari, a deo se distribuira u gradsku mrežu. Kako se vidi na donjoj slici, iz sistema za metanizaciju se, pored biogasa, dobija i biološki mulj kojim se u obliku komposta đubre pašnjaci.

„Surutka je naše gorivo!” rekao je Fransoa Deker iz kompanije Vabio koja je projektovala ovu „elektranu na sir”.

Postrojenje proizvodi oko 2.8 miliona kWh godišnje, što je dovoljno struje za snabdevanje zajednice od 1500 ljudi. Ovo nije prva elektrana na sir kompanije Valbio, ali je jedna od najvećih. Kompanija je projektovala svoju prvu prototip elektranu pre 10 godina kako bi se koristila u regionima u kojima se monasi tradicionalno bave pravljenjem i trgovinom sira još od XII veka.

Oko 20 manjih elektrana je napravljeno u Francuskoj i Kanadi, a više jedinica je planirano da se izgradi u Australiji, Italiji, Brazilu i Urugvaju.

Krem, drugi nusproizvod u proizvodnji Bofor sira se koristi za pravljenje Riccota i Serac sireva, kao i za proizvodnju maslaca i proteina u prahu.

Verovali ili ne, ni mi ne kaskamo za svetom! Mlekara „Lazar” iz Blaca još od 2012. godine ima postrojenje koje radi na sličnom principu, odnosno koristi surutku, stajski otpad i silažu za proizvodnju biogasa.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Sopček Đura, 18 Jun 2017

Veoma interesantna i originalna ideja! Ono što me zanima jeste cena jednog KWh dobijen na ovaj način u odnosu na cenu energije dobijene u termo, hidro i nuklearnim centralama?

Odgovori
 
Tanja, 01 Sep 2017

Cena ne moze biti velike, jer sirovinu cini otpad. U tom slucaju ne samo da je cena sirovine nula, vec ste na dobitku jer nemate troskove preciscavanja otpada. Sam proces deluje jednostavno, a imate i biomasu koju takodje koristite posle provesa. Ovo je fantasticno. Jedina mana je verovatno kapacitet...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru