Čudesna aronija

31 Mar 2013
3104 pregleda

Aronia Melanocarpa – biljka aronija po izgledu veoma podseća na borovnicu. Razlikuje se po tome što joj je jestivi i lekoviti deo oporijeg ukusa. Spada u familiju ruža- Rosaceae, podfamiliji Maloideae.

Čudesna aronija

Gaje se tri vrste: crna aronija- melanocarpa, crvena-Aarbutifolia (L.) Pers. i purpurna– prunifolia (Marshall) Rehder. Crna aronija ima najviše značaja za čoveka, jer je najlekovitija vrsta voća. Nije teška za gajenje i održavanje. Sibirska aronija je izuzetno dobro adaptirana na sve uslove, tako da se bez problema održava i na temperaturi od -45°C.

Zanimljiv podatak je da su aroniju Severnoamerički Indijanci upotrebljavali kao hranu tako što su plodove sušili ili mleli, pa ih kombinovali sa mesom i kao dodatak pogačama, dok su sveže plodove koristili kao lek za stomačne tegobe, a čaj od listova aronije za vidanje rana.

Aronija je izuzetno bogata lekovitim i hranljivim materijama. U njoj je prava riznica makro i mikro elemenata kao što su gvožđe, kalcijum, bakar, jod, bor, molibden, mangan, kalijum i kobalt, te vitamini C, P, PP, B6, B2, E i provitamin A. Od svega što se nalazi u zrelim plodovima crne aronije, najvažnije su bojene materije, antocijani. Nađeno je 1480 mg antocijana na 100gr. svežih plodova, dok je koncentracija proantocianidina bila 664 mg na 100 grama. Ovih materija ima najviše u kori i ispod same kore ploda. Na ovaj način biljka štiti sadržaj, meso i seme ploda, od štetnog dejstva UV zračenja.

Boja i sjaj bobica privlače ptice i druge životinje da se njima hrane i na taj način obavljaju rasejavanje i širenje vrste. Sadrži velike koncentracije antioksidanasa (tanine, biofenole, flavonoide, antocijanine, katehine), i potvrdjeno je da je moćniji antioksidans od brusnice. Koristi se kao preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno proćisćava organizam od štetnih materija i teških metala. Podstiče imunitet, pa se preporučuje deci, sportistima i rekonvalescentima. Osim ploda aronije, može da se koristi i njeno lišće pripremljeno kao čaj. List je sličan listu višnje i bogat je vitaminom P. Na litar ključale vode dovoljno je dodati 5-6 listova, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Na isti način mogu da se koriste i suvi plodovi, kao i šipurak. Ukoliko se u čaj doda med i limun ovaj napitak deluje okrepljujuće.

Aronija smanjuje rizik od pojave mnogih bolesti, naročito karcinoma debelog creva, neaktivne jetre, kardiovaskularnih bolesti, hroničnih zapaljenja, gastroloških problema uključujući i čir, i zapaljenja oka.

Ove čudotvorne bobice imaju jak i specifičan ukus, ali kada ih čovek svakodnevno konzumira stiče naviku da ih sa lakoćom podnosi i u svežem stanju.

video: Emisija "U našem ataru"

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru