Moć limuna

23 Mar 2013
1615 pregleda

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae). Korišćen je u Mesopotamiji pre oko oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i narandža, potiče iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Persiju, Irak i Egipat. Često je korišćen kao ukrasna biljka.

Moć limuna

U Evropu je prvi limun uvezen u Đenovu sredinom 15. veka. U Ameriku stiže 1493. godine, s Kristoferom Kolumbom. Reč limun nastala je od arapske reči līmūn (لیمون).

Od minerala u limunu se nalaze kalcijum (26 mg što čini 3,25% RDA), gvožđe (0,6 mg što čini 4,3% RDA), magnezijum (8 mg što čini 2,1% RDA), fosfor (16 mg što čini 2,2% RDA), cink (0,06 mg što čini 0,6% RDA), bakar (0,04 mg što čini 4% RDA) i mangan (0,03 mg što čini 1,5% RDA).

Od vitamina limun sadrži vitamin C (53 mg što čini 66%RDA), tiamin (0,04 mg što čini 4% RDA), riboflavin (0,02 mg što čini 1,4% RDA), pantotenska kiselina (0,2 mg što čini 3% RDA), vitamin B6 (0,08 mg što čini 5% RDA).

Kako je bogat vitaminom C, suprotstavlja se slobodnim radikalima u telu. Nizak nivo antioksidanasa, a naročito vitamina C, povezani su sa povećanjem rizika od moždanog i srčanog udara, jer slobodni radikali oksidiraju holesterol koji se drži za zidove krnih sudova, što dovodi do začepljenja arterija. Od velike je pomoći u pravilnom radu srca.

Citrusna kiselina iz limuna pomaže u prevenciji nastanka bolnog kamena u bubregu- svakog jutra pijte čašu vruće vode u koju ste iscedili malo limuna. Na taj način, stimulisaćete peristaltiku (talasaste kontrakcije mišića crevnog kanala koje pomeraju hranu duž digestivnog trakta), i sprečiti zatvor. Koristeći ovaj napitak svakodnevno, ubrzaćete metabolizam.

Sisajte krišku limuna da biste zaustavili štucavicu.

Limun je dokazani lek protiv svih tipova raka. Smatra se i da je on antimikrobski agens širokog spektra, koristan protiv bakterijskih infekcija i gljivica i efikasan protiv crevnih parazita. Reguliše čak i veoma visok krvni pritisak i povoljno utiče na živčane poremećaje jer deluje antidepresivno.

Sastojci limuna deluju 10.000 (deset hiljada) puta bolje od Adiamicina, hemoterapeutskog leka koji se koristi za usporavanje rasta kanceroznih ćelija. Ono što mu je velika prednost je to što limun uništava kancerogene ćelije, a blagotvorno utiče na zdrave.

Ukoliko imate problema sa bradavicama, istucajte tri tablete vitamina C i prah pomešajte sa onoliko limunovog soka koliko je potrebno da dobijete gušću pastu. Premažite time bradavicu, nastojeći da smesa ne dospe na okolnu kožu, pa preko stavite flaster. Kiselina iz vitamina i limuna učiniće da bradavica posle izvesnog vremena nestane, odnosno otpadne.

Izuzetna pomoć u borbi protiv virusa. Nemojte da previdite izlečujuću moć toplog napitka od limuna u situacijama kada treba da se izborite sa prehladama, gripom ili kijavicom. On će smiriti iritaciju i redukovati histamin - hemikaliju koja prouzrokuje upale, zapušene noseve, suzne oči. Ne stavljajte limun u vruću, već isključivo u mlaku tečnost, da bi se sačuvao što veći procenat vitamina.

Ako ste često razdražljivi, slabo koncentrisani, umorni i imate česte glavobolje, sve su ovo simptomi promenljivog nivoa šećera u krvi. I u ovom sličaju limun može biti od velike pomoći . Ako začinite jelo sa limunovim sokom, smanjićete efekat nagle razgradnje šećera u krvi za 30%. Korišćenje limunove kore tokom kuvanja osiguraće ravnomerno raspoređivanje šećera po celom krvotoku. Ribu i piletinu poprskajte limunovim sokom, a koru dodajte u supe i salate.

Odličan je u detoksikaciji organizma. Pomaže kod izlučivanja suvišne tečnosti i smanjuje celulit. Kao niskokalorična namirnica koja usporava asimilaciju masnoća, može da pomogne pri održavanju idealne telesne težine.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru