Hrast koji ne mora da brine za svoju bezbednost

17 Mar 2016
708 pregleda

U maloj opštini Beselef nalazi se hrast koje je upisan na listu zaštićenih „izuzetnih stabala Francuske”. Neobičan je po mestu gde je izrastao.

Hrast koji ne mora da brine za svoju bezbednost

U davna vremena, posedovanje zidanih golubarnika je bilo stvar prestiža u velikom delu zapadne Evrope, naročito u Francuskoj. Uzgoj golubova bio je veoma unosan posao. Korišćeni su kao hrana, a njihovo đubrivo se smatralo jednim od najkvalitetnijih. Masovno su ih uzgajali uglavnom imućni feudalci i plemići, a siromašnim seljacima su zadavali mnogo glavobolje nakon setve jer su uništavali mlade izdanke.

Kada je 4. avgusta 1789. godine u Francuskoj ukinut feudalizam, ukinuto je i pravo držanja jata golubova. Na hiljade velikih golubarnika širom zemlje je izgubilo svoju svrhu.

U gradiću Beselef, velelepni golubarnik je u XV veku pripadao porodici Pouzaj. Nekada je bio dom za 5000 ptica. Pri temeljima ispupčena i bez otvora, ova cirkularna struktura je bila njihov siguran dom, zaštićen od pacova i lasica. Na višim delovima nalazi se 2700 malih otvora, kroz koje su golubovi ulazili i izlazili. Duž unutrašnjeg dela su postavljene vertikalne merdevine, fiksirane u temelju, pomoću kojih se dolazilo vrha gde su bila smeštena gnezda.

Napušten i zaboravljen, golubarnik je vremenom počeo da propada. Kada se krov urušio, u njega su ušli kišnica i sunčevi zraci, rađajući novo čudo života - mlado stablo hrasta. Danas je staro više od jednog veka. Preraslo je kameni cilindar kule, koji ga je u mladosti čuvao od vremenskih nepogoda i predatora. Sada se njegova raskošna krošnja nalazi na mestu nekadašnjeg krova.

Izvor: Les feuilles de Pierre Cuny

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru