Gdje nebo ljubi zemlju

25 Sep 2012
Autor V.B.
449 pregleda

Možete li zamisliti mjesto na kojem nema prostora između zemlje i neba, mjesto na kojem oni postaju jedno? Salar de Uyuni, ravnica u jugozapadnoj Boliviji, smještena na nadmorskoj visini od 3.656 metara jedna je od najegzotičnijih scenografija na zemlji.

Gdje nebo ljubi zemlju

Otprilike 40.000 godina ranije ovaj predio bio je samo dio gigantskog, prahistorijskog jezera Minchin. Kada je jezero presušilo, za sobom je ostavilo dva moderna jezera, Poopo i Uru Uru, te dvije glavne pustinje soli, Salar de Coipasa i još veću Uyuni.

Salar de Uyuni gotovo je 25 puta veća od poznatije slane pustinje Bonneville u SAD-u. U središnjem dijelu ovog jezera, odnosno ravnice, nalazi se nekoliko otoka koji su zapravo vrhovi davno ugaslih vulkana. Procijenjeno je da Salar de Uyuni sadrži oko 10 milijardi tona soli, od čega se godišnje prikupi manje od 25 tisuća tona soli, a dio ispod slane kore, dubine od 2 do 20 metara, sadrži čak do 70% svjetske zalihe litija. Ova bolivijska sol sadrži velike koncentracije natrija, litija, kalija i magnezija, ali pažnju svjetskih sila najviše izaziva količina litija. Naime, Bolivija ima 35 posto svjetskog izvora litija i u narednim bi godinama ova činjenica Boliviju, jednu od najsiromašnijih zemalja Južne Amerike, mogla pretvoriti u jednu od bogatijih zemalja.

U vrijeme kišne sezone, kada površinu prekrije voda, ravnica se pretvara u najveće i najspektakularnije ogledalo.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru