Encontro das Aguas, fascinantan susret voda

07 Oct 2015
2905 pregleda

Na 10 kilometara od grada Manaus na severu Brazila, crna reka Rio Negro koja protiče kroz grad uliva se u Amazon boje peska. Njihove vode se ne mešaju trenutno, već teku uporedo oko 6 kilometara stvarajući fenomen Encontro das Águas (susret voda).

Encontro das Aguas, fascinantan susret voda

Rio Negro je najveća pritoka Amazona i najveća crna reka na svetu. Njena boja nastaje od produkata raspadanja bilja koje u reku dospeva iz kišnih šuma i močvara pored kojih protiče. Voda Rio Negra ima visok aciditet i nizak nivo sedimenata. Sa druge strane, Amazon je alkalna reka, puna peska, blata i mulja, što mu daje karakterističnu smeđu boju.

Zbog različitog sastava, voda u svakoj reci ima različitu gustinu, brzinu i temperaturu što otežava njihovo mešanje. Hladnija, gušća i brža voda Amazona stvara barijeru prema toploj i sporijoj vodi Rio Negra. Šest kilometara nizvodno, turbulentne struje koje izaziva brže kretanje Amazona omogućavaju njihovo konačno mešanje.

Encontro das Águas je i turistička atrakcija, a najbolje vreme za posmatranje slikovitog mešanja reka je u periodu između januara i jula kada je nivo vode najviši.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru