Jezero Čaka, ogledalo neba

19 Jan 2017
846 pregleda

U blizini istoimenog grada na jugozapadu Kine leži slana ravnica, duga 9 a široka 5 kilometara. Dobar deo godine ovde se može videti samo debela slana kora, koja sa dolaskom sezone kiša postaje plitko, kristalno čisto jezero u kojem se ogleda nebo.

Jezero Čaka, ogledalo neba

Na mestu današnjeg jezera nekada je bilo plitko more. Tektonski poremećaji su podigli ogroman blok zemlje 3000 metara uvis, što je formiralo Đingajsko-tibetansku visoravan. Mali džepovi rezidualnog mora stvorili su na platou slana jezera, a jedno od njih je i jezero Čaka. Vekovima se sa planina pod uticajem atmosferskih padavina i sezonskih rečica slivala so, što je povećavalo salinitet jezera. Danas se na njegovom dnu nalazi sloj soli debeo pet metara.

Više od 3000 godina lokalno stanovništvo preživljava od eksploatacije soli, ali je prava ekspanzija ovog posla započela u drugoj polovini XVIII veka. Zbog lake dostupnosti i velikih rezervi prikupljanje soli se vrši samo sa površinskih slojeva, čime se čuva i prirodna lepota ovog malog čuda. Fabrika soli u Čaki danas godišnje proizvede na stotine tona kvalitetne soli koja se prodaje u Kini, ali i izvozi u Japan, Nepal i na Bliski istok.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru