Škotska, divlja i prelepa

23 Jan 2016
2099 pregleda

Na rubu Atlantika leži zemlja vode i stena, kiltova i tartana, viskija i gajdi. Škotska je i mnogo više od toga - oaza mira, svežeg vazduha i netaknute prirode. Iako zauzima jednu trećinu površine Velike Britanije i čak 11000 km britanske obale, veoma je slabo naseljena. U Škotskoj živi samo 10% britanskog stanovništva.

Škotska, divlja i prelepa

Čini se kao da je sve podređeno prirodi. Preko 1400 lokacija je obeleženo kao mesta od posebnog naučnog značaja. Uz 47 prirodnih rezervata, čim kročite na tlo Škotske ulazite u svet divljine ispunjen stotinama ostrva, prelepim planinama, kanalima, rekama i jezerima. Sačekaće vas bogato istorijsko nasleđe keltske kulture, priče i prizori od kojih zastaje dah.

Gradovi Škotske i danas uspešno odolevaju pošastima urbanizacije. U Glazgovu, Edinburgu i Sent Endrjuzu, ali i u manjim gradovima, nalaze se velelepni parkovi, botaničke bašte koje su deo Kraljevskog botaničkog kompleksa, ili su u privatnom vlasništvu. Tradicionalna lokalna i državna takmičenja za na kojima se biraju najlepše održavaju ovaj hobi kao deo kulture življenja i škotskog nacionalnog identiteta.

Sinergija moderne tehnologija i talenta umetnika danas ima neprocenjivu vrednost zbog mogućnosti da nam približi mesta na našoj planeti za koja nismo znali da postoje, ili nam nisu dostupna. Jedan od takvih radova je novi film Divlja Škotska (Wild Scotland), britanskog umetnika Džona Dankana, snimljen uz pomoć kvadkopter drona-kamere DJI Phantom 2. Tokom osam meseci, Dankan je širom Škotske „lovio” dobro svetlo da snimi prizore koji se ne mogu videti ni iz helikoptera.

Pogledajte njegov film, osećaćete se kao da ste dobili krila i uz muziku Tonija Andersona letite iznad Ranohove močvare, vijadukta Glenfinan, železničkog mosta kod Fort moreuza, Vražijeg grebena, ostrva Starac od Stora…

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Sopček Đura, 24 Jan 2016

Impresivno... zanima me da li je ovo ceo film ili samo deo? Očekivao sam motive škotskih zamkova, vrtova, šuma, životinje...dakle, sve ono što krasi prelepu Prirodu Škotske!

Odgovori
 
ΜΕΔΙΑΣ, 24 Jan 2016

Ovo je drugi film autora Džona Dankana. Zbog Vas, i ostalih kojima se dopala Divlja Škotska, dodali smo naknadno i njegov prvi film, Divna Škotska.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru