Mramorna katedrala

16 Oct 2012
Autor Sena
942 pregleda

Neki je nazivaju najlepšom pećinom na svetu. Buenos Aires ili general Carrera jezero nalazi se u Patagoniji, a dijeli Argentinu i Čile. Jezero ima površinu od 1.850 km² od čega 970 km² pripada Čileu, a 880 km² Argentini, što ga čini najvećim jezerom u Čileu i četvrtim po veličini u Argentini.

Mramorna katedrala

Argentinskoj strani jezera je relativno lako pristupiti, dok je Čileanska strana nepristupačna i izolirana. Jezero je ledenjačkog porijekla i poznato je po pastrvama i ribolovu na losose. Las Cavernas de Marmol ili Mramorna katedrala glavna je atrakcija jezera Lago General Carrera u regiji Aisen u Čileu.

Vode jezera hiljadama godina oblikovale su mramorne stene koje danas izgledaju veličanstveno. Svakoga ko uđe u te pećine očara igra svetlosti, različite nijanse boja, od bele do tamnoplave, zavisno od vremenskih uslova i godišnjih doba. U rano proljeće voda u jezeru je na najnižoj točki, jer se okolni ledenjaci još nisu počeli topiti. Iz tog razloga svjetlo se odražava na potpuno drugačiji način nego kasnije u godini nakon što topljenje glečera podigne razinu vode preko jednog metra. Stijene manifestiraju različite nijanse boja koji ovise o prirodnim nečistoćama unutar mramora.

Iako postoje tri formacije, mramorna katedrala je najveća. Druge, dvije manje formacije poznate su kao La Capilla – stijena koje se uzdiže iz jezera, i La Cueva – špilja. Labirinti špilja formirani tijekom tisućljeća su ponekad dovoljno veliki za prolazak manjih plovila.

Čista mramorna litica se ponosno predstavlja zapanjenim turistima. Nastajala je milenijima, a rezultat je očaravajući mramorni hram. Mramorna katedrala u Čileu je pravo čudo prirode i predstavlja vjerojatno najljepšu mrežu špilja.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Kiki, 17 Oct 2012

Prelepo, priroda je cudo

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru