Šareno dno jezera Mekdonalds

19 Jun 2016
Autor Mirjana
1741 pregleda

Na samoj granici sa Kanadom, američka država Montana je dom za više od 700 jezera. Deo su ogromnog rezervata prirode, Nacionalnog parka Glečer. Samo nešto više od sto jezera smeštenih u njemu ima svoje ime, dok su ostala prosto deo neponovljive prirode Montane - „zemlje velikog neba”.

Šareno dno jezera Mekdonalds

Preko 200 jezera ima površinu veću od pet hektara, a dvadesetak i veću od hiljadu, što je neuobičajeno za planinska jezera. Pored toga, kristalno su čista. Klima je dosta hladna, što onemogućava bujanje vegetacije i rast planktona, pa nije neuobičajeno da se dno vidi i na mestima gde dubina prelazi 30 metara. Visoke planine prošarane gustim šumama i livadama nalik na alpske, uz beskrajan niz jezera koja se protežu na preko 1000 km, čine ovaj rezervat prirode rajem za planinare i ljubitelje divljine.

Jezero Mekdonald je sa površinom od 6823 hektara najveće u Nacionalnom parku Glečer. Takođe je i najduže (15 km), ali sa dubinom od 141 metar i najdublje jezero regiona. Zanimljiv fenomen, prisutan u velikom broju jezera Montane, ovde najviše dolazi do izražaja. Posetioce pored prelepe netaknute prirode bez daha ostavljaju dno i obale jezera, prekriveni oblucima šljunka jarkih, živopisnih boja.

Poreklo šljunka je poznato. Kada su se u davna vremena ledene mase glečera spustile u doline Montane, izazvale su velike odrone na stenovitim planinama. Reke su nosile stene i rasipale ih po novim jezerima, koja su se formirala u ledom obloženim amfiteatrima između planina.

Za njihovu boju, pobrinula se hemija prirode. Komadi stena koji potiču iz plitkog okruženja okeana bili su izloženi obilju kiseonika tokom plime i oseke, što je izazvalo oksidaciju kamena bogatog rudom gvožđa i prebojilo ga u sve nijanse crvene. Stene koje su se nalazile u dubokim vodama, ostale su zelene. Iako sadrže istu količinu rude gvožđa, nisu prošle kroz proces oksidacije, ili je proces oksidacije bio delimičan.

A onda se priroda poigrala sa paletom boja. Bujica koju su izazvali glečeri rasejala je stene različite boje na dna budućih jezera, a reka ih vekovima vajala u savršene oblutke.

Tako je nastao zanimljiv pokretni mozaik od šarenog šljunka koji je danas zaštitni znak jezera Mekdonalds i brojnih drugih jezera u parku Glečer.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru