Jezero koje leti propadne u rupu

08 Jan 2016
Autor Mirjana
1036 pregleda

Iako se u američkoj državi Oregon nalazi dvadesetak jezera koje zovu „izgubljenim”, samo jedno zaista zaslužuje svoje ime. Svakog leta ono nestaje kroz veliku rupu na svom dnu i ostavi za sobom livadu, sve do prvih jesenjih kiša.

Jezero koje leti propadne u rupu

Do Izgubljenog jezera se stiže lako jer leži do veoma prometnog autoputa Santiamov prolaz, ili Oregon autoputa 20. Nastalo je pre 3000 godina kada je vulkanska lava blokirala rečne kanale i stvorila mali sliv. Jezero počinje da se puni kasno u jesen preko nekoliko malih površinskih struja, i nastavlja da raste tokom zime od kiše i snega. U kasno proleće, svu vodu usisa jedna rupa.

Rupa je povezana sa lava tubom, cevastom jamom koja se formirala kada se potok lave hladio i formirao tvrdu koru, ispod koje vrela lava još uvek tekla. Kada je lava iscurila, ostala je šuplja cev. One u prirodi mogu imati prečnik mali kao stopalo, ali i velik kao tunel metroa. Tokom jeseni i zime lava tuba Izgubljenog jezera se pod naletom padavina zasiti i prestaje da izvlači vodu iz jezera, a ono počinje da se puni do dubine od oko 3 metra.

Voda koju tuba „proguta” nastavlja zanimljivo putovanje. Ona puni podzemne rezervoare i hrani izvore do kojih stiže kroz mnogo nivoa filtracije. Procenjuje se da se voda iz jezera filtrira 7-10 godina pre nego što završi u nečijoj čaši.

Ovaj prirodni sistem prečišćavanja atmosferskih padavina ima i svog neprijatelja. To je, naravno, čovek. U rupi često završava krupan otpad poput automobila i velikih mašina. Pretpostavlja se da nesavesni ljudi to rade iz čiste zabave, da provere koliko je jama duboka i da li je moguće zatrpati je. Iz tog razloga, šumarska služba patrolira po okolini da bi sprečili da krupan otpad zaguši jamu, što bi moglo da izazove masivne poplave i blokadu autoputa.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru