Zeleno jezero, najlepše skriveno mesto Austrije

23 Apr 2017
3750 pregleda

Kristalno bistro Zeleno jezero (Grüner See) se nalazi u Štajerskoj nadomak mesta Tragos. Okruženo je Hohšvab planinama i četinarskom šumom, ovo jezero smaragdno zelene boje predstavlja pravi dragulj prirode i po mišljenju mnogih najlepše je jezero u Austriji.

Zeleno jezero, najlepše skriveno mesto Austrije

Preko zime je prilično plitko, njegova dubina ne prelazi 2 metra, ali u proleće kad se na planinama otapa sneg i led i kada se velika količina vode sliva i ponire sa planine, jezero se toliko uveća da obuhvati i veliki deo okolnog parka. Tokom juna, kada je najveće, na pojedinim mestima dostiže dubinu i do 12m i tada predstavlja pravi raj za ronioce, uprkos ledenoj vodi čija se temperatura kreće između 4 i 8 stepeni Celzijusa.

Pod vodom se sasvim jasno vide mostići, klupe, vijugave planinarske staze i alpske biljke u punom cvatu. Zanimljivo je da se biljni svet potpuno navikao na ovaj dvostruki život i da podjednako buja i na suvom i pod vodom. Od kraja jula čarolija polako nestaje, jezero se smanjuje i do zime dostiže svoju originalnu veličinu, a park se ponovo vraća planinarima na korišćenje.

Zbog odlične podvodne vidljivosti koja iznosi i do 50 metara i spektakularnih prizora usled kojih fotografije deluju kao snimljene na nekom egzotičnom mestu, Zeleno jezero je 2014. godine po izboru gledalaca i žirija emisije 9 Plätze - 9 Schätze (9 mesta- 9 blaga) austrijskog javnog RTV servisa ORF proglašeno za najlepše skriveno mesto u Austriji.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru