Dimnjaci jezera Abe, čudo prirode na mestu gde se rađa novi okean

05 Jul 2016
Autor Mirjana
1284 pregleda

Za nekoliko miliona godina, Indijski okean će poplaviti Afarsku depresiju koja se prostire od Eriteje, regije Afar u Etiopiji do Džibutija, i stvoriti novi okean koji će od roga Afrike napraviti veliko ostrvo. Iako nećemo doživeti da ga vidimo, svedoci smo ništa manje fascinantnog procesa nastanka novog okeana.

Dimnjaci jezera Abe, čudo prirode na mestu gde se rađa novi okean

Slano jezero Abe je najveće i poslednje od lanca šest povezanih jezera na granici Etiopije i Džibutija, u središtu Afarske depresije u kojoj se arapske, nubijske i somalijske tektonske ploče odvajaju po dinamici od oko 1-2 cm godišnje.

Tokom razdvajanja, zemljina kora iznad njih se tanji, sve dok se ne pojavi pukotina, nekad duga i više stotina metara. Pod pritiskom magme, na površinu izbijaju mlazevi ključale vode iz toplih podvodnih izvora. Potom se dešava fenomen sličan stvaranju stalaktita i stalagmita u pećinama; voda deponuje velike količine kalcijum karbonata, i njihovim taloženjem formira stubove koji dostižu visinu i do 50 metara. Kako se naslage travertina formiraju oko vodenog mlaza, u njihovom središtu dugo ostaje prostor kroz koji se konstantno probija sve tanji mlaz vode uz dosta vrele pare.

Neobičan prizor niza „dimnjaka” inspirisao je Franklina Šafnera da baš na obali jezera Abe snimi svoj kultni film Planeta Majmuna (1968) sa Čarltonom Hestonom u glavnoj ulozi.

Nastanak novog okeana, i sama Afarska depresija su veoma zanimljivi za današnje geologe. Kada se kontinentalne ploče razdvajaju u okeanu, nastaje novo morsko dno. Međutim, u istočnoj Africi aktivna zona cepanja se nalazi na suvom, što je manje uobičajeno. Ovaj fenomen se naziva kontinentalna brazda.

Jezero Abe napaja reka Avaš, donoseći obilje soli sa slanih polja. Na severozapadnoj obali jezera leži uspavani vulkan Dama Ali. Jezero Abe je nekada imalo tri puta veću površinu, ali kada je zbog navodnjavanja tokom 1950-tih promenjen tok reke Avaš, jezero se smanjilo i sada mu je maksimalna dubina 5 metara.

Najbliži grad je udaljen oko 200 km, a u neposrednoj blizini su samo mala pastirska naselja. Osim njihovih koza, ovaca i magaraca, jedini stanovnici jezera Abe su ružičasti flamingosi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 10 Jul 2016

Nebrojene lepote, inspiracija i neprestani ciklus koji nas okružuje, predstavljaju najveću tajnu i zagonetku koja se zove život!? Majka Priroda je temelj svega što postoji...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru