Na skriveno te vodim mesto - vodopad Lisine

29 Apr 2016
3349 pregleda

U istočnoj Srbiji, na padinama planine Beljanice, nalazi se jedan od naših najviših i najlepših vodopada. Iako u senci obližnje velike turističke atrakcije, Resavske pećine, vodopad Lisine je jedan od značajnih spomenika prirode u našoj zemlji.

Na skriveno te vodim mesto - vodopad Lisine

Po tipu nastanka Lisine spadaju u akumulacione vodopade, stvorene usled akumulacije bigra, šupljikavog sedimenta karbonatnih stena koji nastaje oko hladnih izvora. Bigar se javlja na mestima gde hladni vodeni tok gubi kinetičku energiju zbog prepreke ili prirode terena. Njegova šupljikava struktura potiče od kalcita koji se taloži oko biljaka. One se vremenom razgrađuju ostavljajući karakteristične šupljine. Blokovi bigra okružuju jezerce Veliki vir u podnožju vodopada u koje se sliva najveća kaskada vodopada visoka preko 20 metara. Iznad nje se nalazi nekoliko manjih kaskada koje se nastavljaju na izvor, Veliko vrelo, nastalo u vrhu kotline Lisina pod Radoševom pećinom.

Na vodama Velikog vrela nekada su postojale brojne vodenice i valjaonice sukna. Pretpostavlja se da ga napaja podzemna reka koja protiče kroz pećinske kanale. Njeni izlazni otvori su skriveni pod teškim blokovima bigra i siparskog materijala. U neposrednoj blizini izvora postoji veliki pad sa tekućim plitkim koritom gde nastaju male kaskade. Potom se tok smiruje sve do vertikalne litice visoke preko 20 metara. Tokom jake zime 2012. godine, delovi trošne mase bigra su se obrušili i neznatno skratili najviši vodopad. Iako oštećenje nije bilo katastrofalno, primetna je razlika u njegovom izgledu na fotografijama pre i posle 2012. godine.

U vreme visokog vodostaja prizori pitome i spore rečice, koja od izvora do moćnog vodopada brzo dobija na snazi, zaista su impresivni. I pre nego što stignete do Lisine, na svakom koraku od Despotovca vas očekuje niz zanimljivih lokacija. Na početku puta je Park minijatura gde su smešteni modeli srednjevekovnih manastira. Na pola puta je odvajanje za kanjon Resave, Resavsku pećinu i manastir Ravanicu koje vodi pored Senjskog rudnika, najstarijeg aktivnog rudnika mrkog uglja u Srbiji. U neposrednoj blizini se nalazi i manastir Manasija. Gde god vas put nanese, uživaćete u predivnom pejzažu i lepoti prirode.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru