Talasi koje ne vidite sa plaže

19 Sep 2015
721 pregleda

Neobične „rešetke” na morskoj pučini nastaju kada se ukrste dva sistema talasa pod skoro pravim uglom. Iako su rezultat kolizije dva meteorološka dešavanja, oni uglavnom nastaju na velikoj odaljenosti od oba.

Talasi koje ne vidite sa plaže

Talasi mogu putovati hiljadama kilometara po površini vode. Čak i kada su vremenski uslovi mirni, oluje koje besne na udaljenim mestima stvaraju rotirajuće talase koji zapljuskuju daleke obale. Oni se razlikuju od talasa koji nastaju kao rezultat lokalnih vetrova, i nazivaju se swell talasi (ispupčeni talasi). Iako u početku imaju uobičajen izgled, nakon mnogo pređenih morskih milja prestaju da budu od uticajem lokalnih vetrova. Tada postaju swell-ovi. Kada se dva ovakva talasa koji dolaze iz suprotnih pravaca sudare, nastaje „ukršteno more” koje vidite na fotografijama.

Iako ih retko možete posmatrati uživo, swell talasi su u prirodi mnogo češći nego što nam se čini. Postoje dva razloga zašto je ovaj fenomen teško uočljiv sa obale, a mnogo bolje vidljiv na otvorenom moru ili iz vazduha. Dok putuju, swell-ovi gube energiju i volumen pa samim tim i svoju formu rešetke koja ih razlikuje od običnih talasa. Takođe, kako se približavaju obali, oni postaju podložniji uticaju lokalnih vetrova koji njihovu površinu prekrivaju običnim talasima.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru