Misterija pustinjskih stena koje se kreću

09 Sep 2014
Autor Mirjana
2595 pregleda

Jugoistočno od planinskog masiva Sijera Nevade nalazi se čuvena kalifornijska pustinja Dolina Smrti (Death Valley), a na njoj stene koje se pomeraju pod okolnostima koje dugo nikom nisu bile jasne.

Misterija pustinjskih stena koje se kreću

Neke od stena su teške i opreko 300 kg, ali trag koji ostavljaju iza sebe nedvosmisleno pokazuje da se kreću nepredvidljivo menjajući smer i pravac kretanja. U knjizi „Tajne sveta: neobijašnjiva čuda i tajanstvene pojave” Herbert Genzmer i Urlih Helenbrand kažu:

„Savršeno ravna, suva površina tla je prošarana tragovima koji ukazuju da se ove stene konstantno pomeraju, ali nema dokaza da je to učinila neka spoljašnja sila, niti je iko ikada video stene u pokretu.”

Naučnici su pomoću nekoliko teorija pokušali da objasne ovu pojavu i konačno demistifikuju „plutajuće stene”. Jedna od teorija je bila da se ispod Doline nalazi lokalno polje nepoznatog magnetskog dejstva. Međutim, ispostavilo se da u stenama koje su se kretale nema uopšte, ili nema značajne količine magnetnih elemenata poput gvožđa što bi potvrdilo njihovu teoriju. Takođe, magnetno polje bi dovelo do grupisanja stena na jedno mesto, što ovde nije bio slučaj, kamenje se kretalo potpuno haotično. Ovaj fenomen je postao jedan od zaštitnih znakova Doline Smrti, a Rejstrek Plaza, deo Doline u kojem se stene najčešće pomeraju je postao turistička atrakcija poznata kao „dom plutajućih stena”.

Tokom prošle godine, istraživač NASA Ralf Lorenc se veoma zainteresovao za ovaj fenomen i ponudio svoju teoriju. Iako je Dolina tokom većeg dela godine suva i vrela, u kratkom zimskom periodu je podložna olujnim kišama praćenim niskim temperaturama i vetrom. Po njegovoj teoriji, crvena pustinjska zemlja koja teško apsorbuje vodu formira ledenu „tacnu” ispod stene, koja kad led oko nje počne da se topi klizi noseći stenu na sebi. Ova teorija objašnjava zašto fenomen klizanja stena niko nije video. Ono se dešava u vreme velikih nepogoda, kada ni lokalno pleme Timbiša ne prilazi Rejstrek Plazi. Tim istraživača je postavio kamere i GPS uređaje koji su uspeli da snime ovaj fenomen.

Međutim, ljubitelji misterija nisu zadovoljni ovim objašnjenjem. Na snimcima koji su predstavljeni javnosti vidi se „hod” kamenja i manjih delova stena, ali kretanje ogromnih kamenih gromada još uvek nigde nije dokumentovano.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru