Dimne planine u Kanadi

31 Oct 2015
327 pregleda

Britanski kapetan Robert Meklur je 1850. godine krenuo u specijalnu ekspediciju brodom The Inverstigator (Istraživač) na Arktik sa ciljem da pronađe izgubljenu ekspediciju kapetana Džona Frenklina, koja je napustila Englesku pet godina ranije.

Dimne planine u Kanadi

Meklurov tim je bio drugi po redu koji je poslat u potragu za 129 članova tima istraživača Arktika. U narednih pola veka, istim povodom će se tamo uputiti još najmanje pedeset ekspedicija.

Brod The Inverstigator je plovio severom Pacifika i u vode Arktičkog okeana ušao kroz Beringov moreuz. Kod obala Aljaske su se povezali sa drugom britanskom ekspedicijom i nastavili potragu. Ploveći Boforovim morem na severozapadnoj teritoriji Kanade, Meklur je primetio dim u daljini. Nadajući se da bi to mogle biti logorske vatre izgubljene Frenklinove ekspedicije, Meklur je odmah poslao istražni tim.

Tragovi Frenklinovog tima nisu pronađeni, nego samo debeli stubovi dima koji je kuljao iz otvora u tlu. Mornari su doneli uzorak stene, a kada su je stavili na Meklurov radni sto, stena je progorela drvo i napravila rupu. Meklur je zaključio da je stena vulkanskog porekla, ali nije bio u pravu.

Dimne planine su masivno nalazište lignita bogatog sumporom (mrkog uglja) koji spontano sagoreva kada se delovi brda odrone i mineralne žile dođu u dodir sa vazduhom. Dim koji ispuštaju sadrži sumpor-dioksid, sumpornu kiselinu i paru. Ta jedinjenja zakiseljava tlo i stvaraju džepove sa specifičnom acidnom florom i faunom regiona, netipičnom za baznu sredinu Arktičkih jezera.

Veruje se da Dimne planine emituju dim vekovima i da će ovaj fenomen trajati još veoma dugo.

Što se tiče izgubljene ekspedicije kapetana Frenklina, koja je nestala 1845. godine, klupko misterije se sporo odmotava već punih 170 godina. Najnovija otkrića, do kojih je 2014. godine došao kanadski istraživački tim nakon što je locirao jedan od dva Frenklinova broda, pokazuju da je svih 129 mornara stradalo od posledica izgladnjivanja, smrzavanja, pneumonije, tuberkuloze i trovanja olovom.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru