Ni Mojsije ne bi umeo bolje

09 Aug 2014
835 pregleda
Ni Mojsije ne bi umeo bolje

Priča o Mojsiju koji je podelio Crveno more i omogućio prolaz Jevrejima zarobljenim između vode i vojske Egipta je jedna od najpoznatijih biblijskih priča. U Južnoj Koreji se slično malo čudo dešava svake godine!

Okrug Jindo je arhipelag od 250 ostrva u Žutom moru od kojih je ostrvo Jindo treće po veličini. Svake godine, krajem februara i ponovo sredinom jula, izuzetno niska plima pravi prirodni kopneni prolaz dug oko 3km i širok 10-40m koji povezuje glavno ostrvo Jindo i malo ostrvo Modo na jugu. Prolaz ostaje otvoren oko sat vremena pre nego što ponovo bude potopljen. Događaj je prerastao u lokalni festival pod nazivom „Jindo morski put“ kada se turisti i lokalno stanovništvo okupljaju da posmatraju ovaj fenomen i pređu stazu na sredini mora.

Prema lokalnoj legendi, na ostrvu Jindo je bilo mnogo tigrova. Kada su počeli da ulaze u sela, narod je krenuo da se povlači prema ostrvu Modo. Starica Pong je ostavljena u selu. Želeći da se spase i ponovo bude sa svojom porodicom, noć i dan je molila Kralja Zmaja od Mora da joj omogući da pređe na Modo. Jedne noći, u snu joj se javio Kralj Zmaj i rekao joj da preprešači more preko duge koju će za nju postaviti. Kada je ujutru otišla do obale, videla je kopneni put po sred pučine.

Ovaj fenomen je bio potpuno nepoznat svetu van okruga Jindo sve do 1975. godine, kada ga je francuski ambasadror Pierre Randi, oduševljen prizorom, opisao za jedan evropski magazin. Danas, više od pola miliona turista prisustvuje festivalima koji se organiziju tokom dana „Jindo morskog puta“.

izvor: Atlas Obscura

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru