Blatnjavi vulkani Bleduk Kuwu

25 Sep 2014
428 pregleda

Bleduk Kuwu, krater ispunjen blatom, nalazi se u Centralnoj Javi, jednoj od 34 provincije Indonezije. Na svaka dva do tri minuta, na njemu se dešava eksplozija zanimljivih blatnih brda praćena oblakom bele pare.

Blatnjavi vulkani Bleduk Kuwu

Na lokalnom jeziku „bledug“ znači eksplozija, a „kuvu“ rasipanje. „Rasute eksplozije“ decenijama predstavljaju turističku destinaciju. Turisti uživaju u prizoru gde ogoman blatnjavi plik raste sve do mementa kada eksplodira, što je uvek propraćeno skandiranjem i euforijom. Stanovništvo ovog regiona se uglavnom izdržava od turizma, jer pored smeštaja i usluga prodaju i lekovitu vulkansku so koju prikupljaju iz suvog vulkanskog sedimenta.

Posetioci mogu da posmatraju blatnjave gejzire sa udaljenosti od 10-20m. Erupcija vode i blata menja lokaciju, ali postoje dva mesta gde gejzir redovno eksplodira. Onaj na istoku meštani zovu Mbah Jokotua (deda), a zapadni Mbah Rodenok (baba).

Legenda kaže da eksplozija dolazi iz tunela koji povezuje lokaciju sa mističnim „Laut Selatanom“ ili Indijskim okeanom. Po narodnom verovanju, tunel predstavlja vezu za viteza Jokoa Linglunga i omogućava mu da se kreće podzemnim svetovima.

Nauka ima svoje objašnjenje, koje kaže da ovaj prirodni fenomen nastaje usled oslobađanja gasa, obično metana, iz unutrašnjosti Zemlje.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru