Sve nijanse plave, kalijumova solana u Juti

19 Feb 2016
390 pregleda

Duž reke Kolorado, u smeđem pustinjskom okruženju na oko 30 km od grada Moaba, nalazi se ogroman mozaik živih boja koje se postepeno pretvaraju u plavu. To nije još jedno čudo prirode, već deo procesa prerade metala kalijuma u so.

Sve nijanse plave, kalijumova solana u Juti

Vlasnik solane je kompanija Intrepid Potash, naveći proizvođač kalijum-hlorida u SAD-u, a njihovi bazeni se od 1965. godine prostiru na 1,5 km2. Najveći deo svetskih rezervi kalijuma potiče iz drevnih okeana koji su pokrivali današnje kopno. Nakon što je voda isparila, kalijumove soli su se kristalizovale u masivne depozite, a pomeranje Zemljine kore ih je zatrpalo duboko ispod i sačuvalo kao rudu kalijuma.

Procenjuje se da basen Paradox, gde se nalazi najveći broj rudnika u oblasti grada Moab, čuva preko 2 milijarde tona kalijum-karbonata i drugih oblika potaše, hemijskih jedinjenja bogatih kalijumom. Formirala su se pre 300 miliona godina i leže 1200 metara ispod zemlje. Očekuje se da će eksploatacija na ovoj lokaciji biti komercijalna još najmanje 125 godina.

Da bi izvukli kalijumova jedinjenja iz zemlje radnici buše bunare i pune okna vrelom vodom koja rastapa kalijum. Rastvor se potom pumpa u prostrane plitke bazene obložene gumom koja sprečava da ga zemlja upije. Dobar deo posla potom obavlja priroda. Sunčeva svetlost i toplota narednih 300 dana pomažu da voda ispari, a na dnu bazena ostanu kristali kalijuma i soli.

Posebna tehnologija proizvodnje je učinila da bazeni u Juti poprime jarko plavu boju. Da bi se ubrzao proces isparavanja u bazene se dodaje reagens koji povećava apsorpciju sunčeve svetlosti. Iz tog razloga ovde se tokom proizvodnje gubi karakteristična ružičasta boja, poput one u jezeru Hilier, koja se pod uticajem algi razvija u prirodno slanim plitkim vodama.

Izvor: NASA – Earth Observatory, Live Sience

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru