Platforma Troll-A, malo svetsko čudo

22 Jul 2015
1034 pregleda

Sagrađena 1996. godine, ova platforma za eksploataciju prirodnog gasa na zapadnoj obali Norveške ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći objekat sagrađen ljudskom rukom koji je transportovan u jednom komadu.

Platforma Troll-A, malo svetsko čudo

Teška 1,2 miliona tona (656,000 tona suvog tereta) i visoka 472 metra, sa podvodnom betonskom strukturom od 369 metara, ona predstavlja remek-delo dizajna i jedno od najvećih inženjerskih dostignuća u istoriji. Danas njome upravlja Statoil, a samo postavljanje platforme je bilo televizijska senzacija.

Uobičajeno je da se postolje platformi transportuje zasebno i postavlja na lokaciju gde se naknadno gradi postrojenje iznad vode. U slučaju Troll-A platforme, cela struktura je sagrađena na kopnu i potom transportovana 280 kilometara. Vuča je trajala punih 7 dana. Osam remorkera je išlo ispred i vuklo platformu, a još dva su asistirala gurajući je od pozadi. Neobična armada se kretala brzinom od samo jednog čvora na sat. Kada su stigli na lokaciju, remokeri su raspoređeni oko platforme u oblik zvezde, održavajući njenu stabilnost tokom fiksiranja za morsko dno.

Zidovi nogu platforme su debeli preko 1 metra i sagrađeni od armiranog betona izlivenog u jednom komadu. U jednoj od od 4 noge se nalazi lift, koji od dna mora do nadzemnog dela putuje 9 minuta. Spojene su „kutijom” od armiranog betona koja ima funkciju odbrane od potencijalno opasne rezonance talasa i nogu platforme.

Teško je zamisliti stvarnu veličinu ove građevine. U poređenju sa Ajfelovim tornjem, izgleda ovako:

izvor: Dark Roasted Blend i Science

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 27 Jul 2015

Nikada nisam verovao u čuda, teološka pre svih, jer su to bajke za malu decu! Ako i postoje, može da ih stvori samo Majka Priroda uz pomoć čoveka i nauke: ovo je jedan u nizu takvih primera!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru