Zašto solitere u Hong Kongu grade sa rupom u sredini?

21 Mar 2016
2332 pregleda

Drevna kineska filozofija pozicioniranja objekata u harmoniji sa prirodom, sa ciljem da se postigne maksimum uspeha i sreće, duboko je ukorenjena u kulturi življenja stanovnika Hong Konga. Ipak, iznenadiće vas koliko se pažnje i novca u ovoj upravnoj regiji Kine ulaže da bi se ispoštovali principi feng šui filozofije.

Zašto solitere u Hong Kongu grade sa rupom u sredini?

Veruje se da sve, od orijentacije i oblika zgrade do položaja ulaza i nameštaja, utiče na prosperitet preduzeća ili vlasnika kuće. Feng Šui praktičari se angažuju pre svake kupovine nekretnina, a čak i kapitalne nacionalne građevinske projekte diktira njihov sud.

Tokom kulturne revolucije šezdesetih godina prošlog veka ova filozofija je u Kini proglašena nazadnom i praznovernom ali je u poslednjoj deceniji doživela svoj preporod, naročito na jugu države gde su tradicionalna verovanja još uvek veoma rasprostranjena. Čak i modernoj, centralnoj Kini, mnogi investitori konsultuju feng šui stručnjake, uz stav da je „bolje sprečiti nego lečiti”. Velike kompanije odvajaju poseban budžet za konsultante iz ovog polja.

Nekada njihovi saveti podrazumevaju manje izmene, poput promene položaja direktorske fotelje i stavljanja novčića pod tepih, dok drugi zahtevaju rušenja i skupe rekonstrukcije delova zgrade koji nepopravljivo prkose feng šui pravilima. Jedan od najdrastičnijih primera rekonstrukcije je bilo kompletno izmeštanje liftova iz sedišta banke HSBC, zgrade poznate po dva ogromna bronzana lava, tako da liftovi više ne gledaju direktno na izlaz već stoje pod određenim kosim uglom, što sprečava direktan prolaz zlih sila iz luke Viktorija u kancelarije.

Oni koji su, poput arhitekata Kule kineske banke, pokušali da zanemare feng šui pravila, danas su u velikom problemu sa svojim komšijama. Optuženi su da su gradnjom kule sa mnogo oštrih uglova izazvali dotok negativne energije u okolne zgrade. Vlasnik Lippo centra je direktno optužio Kulu za bankrot svoje firme, a brojne optužbe su dolazile i iz javnih ustanova, poput Gradske kuće koja je za svoje probleme krivila oštar ugao Kule usmeren ka njenom ulazu. Neke kompanije su po savetu stručnjaka samostalno preduzele mere odbrane od negativne energije postavljanjem metalnih stublina na svoje krovove, uperenih ka Kuli kojoj tako „vraćaju” negativnu energiju koju emituje.

Ove sitne popravke energetskih polja nisu bile primetne na prvi pogled, sve dok nije zavladala praksa izgradnje solitera koji u sredini građevine imaju - rupu. Estetski u najmanju ruku čudno, a zbog očiglednog gubitka upotrebljivih kvadrata i ekonomski neopravdano, ovo pomodarstvo ima svoje (logično) objašnjenje.

Stručnjaci za feng šui smatraju Hong Kong idealnom geografskom lokacijom, sa planinom iza i vodom ispred grada. Legenda kaže da su planine dom zmajeva, čuvara moćne pozitivne energije. Ta energija struji kroz grad kada zmajevi lete od planina ka moru da se napiju vode i okupaju. Veruje se da rupe u zgradama obezbeđuju nesmetan prolaz zmajevima, koji izazivaju strujanje vazduha i šire svoju pozitivnu energiju po celom Hong Kongu.

Izvor: NY Times, The Wall Street Journal

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 28 Mar 2016

Neko je šaljivo ali mudro rekao: Svako ima svoj ukus, reče đavo i sede u koprivu! Za moj ukus, ova betonska čudovišta su proizvod ljudskog uma čiji je jedini cilj profit a za uzvrat pružaju neviđenu suprotnost humanog života...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru