Roze jezero Hillier u Australiji

Autor Priroda i životinjski svetPutovanja

Neobično jezero jarke roze boje nalazi se na Srednjem ostrvu, najvećem u Recherche arhipelagu u zapadnoj Australiji. Iz vazduha izgleda kao džinovska lizalica, i zato predstavlja atrakciju za putnike aviona koji ga nadleću.

Jezero je dugo oko 600 metara i okruženo je peščanim priobaljem i gustom šumom eukaliptusa. Uzak pojas peščanih dina deli ga od Južnog okeana.

Smatra se da su za boju ovog jezera, kao i onog u Retbi (Senegal, Dakar), odgovorne crvene halofilne bakterije koje obožavaju slane sredine. Mikroorganizmi Dunaliella salina i Halobacteria bogato naseljavaju slane kore ovih solima bogatih jezera. Oni proizvode pigment boje jagode koji absorbuje i koriste sunčevu energiju da bi proizveli još energije kroz svoje  metaboličke procese. Boja nije refleksija organizama koji žive u vodi, jer i kada se izdvoji u boce ona zadržava nežno roze boju.

Jedan od prvih dokaza o postojanju ovog jezera nađen je u zapisima iz 1802. godine koje je ostavio Matthew Flinders, britanski moreplovac i hidrograf. On se ispeo na najviši vrh Srednjeg ostrva (sada poznat kao Flindersov vrh) da bi istraživao okolinu, i neočekivao je otkrio jezero jarko roze boje.  Za razliku od jezera u Retbi gde se vrši eksploatacija soli, jezero Hillier je ostalo netaknuto čudo prirode i turistička atrakcija. Zanimljivo je da je jezero Retbi toliko slano, da ljudska koža ne može da izdrži duži dodir sa vodom u njemu. Zato pre rada, radnici u svoju kožu utrljavaju shea buter dobijen iz lokalnih stabala shea oraha, sada svetski poznat i nezamenljiv kozmetološki dodatak mnogih linija za negu kože.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Morate pronaći ono što volite. To je istina koja vredi i za rad isto kao i za ljubav. Vaš rad će ispuniti veći deo vašeg života i jedini način da istinski budete zadovoljni je da radite ono za šta verujete da je sjajan i značajan posao, a jedini način da obavljate sjajan i značajan posao je da volite to što radite. Ako to još niste našli nastavite da tražite, ne smirujte se.

Stiv Džobs

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |