Selo Geamana, spomenik ljudskoj gluposti

12 Jun 2014
1252 pregleda

Eksploatacija bakra u rudnicima okruga Alba u Rumuniji, sedamdesetih godina prošlog veka je postala pravo prokletstvo za stanovnike sela Geamana u podnožju planine Apuseni.

Selo Geamana, spomenik ljudskoj gluposti

Sa jedne strane, kompleks oko planine Apuseni predstavlja najveću prirodnu lepota Rumunije gde je smešten čuveni Park Prirode Apuseni sa svojim čuvenim pećinama. U nekim od njih su pronađeni ostaci praistorijskog čoveka, fosili životinja koje su živele u Ledeno doba, kao i retke vrste slepih miševa.

Planine Apuseni su naseljene do najviših vrhova, a lokalno stanovništvo pažljivo čuva tradiciju Rumunije. U selima Albac, Garda i Arieseni možete upoznati staru rumunsku kulturu, a vešti majstori sela Motzi rezbare muzičke instrumente, nameštaj i kućnu dekoraciju od mirišljavog drveta smreke kojim ovaj predeo obiluje. Uz zvuke čuvene planinske trube Bucium, planine Apuseni predstavljaju raj na zemlji.

Selo Geamana iz okruga Alba, koje vidite na starim slikama gore, nije bilo te sreće da priroda u njemu ostane netaknuta. Agonija je počela 1977. godine kad je komunistički diktator Čaušesku odlučio da eksploatiše rudu bakra. Oko 400 porodica je tada iseljeno iz svojih kuća da bi se stvorio prostor za odlaganje toksičnog otpada iz rudarskog kopa Rosia Poeini.

Njihovo selo je potopljeno veštačkim jezerom koje je postalo bazen za toksični mulj iz rudnika. Voda iz jezera je danas puna cijanida i drugih izuzetno opasnih materija. Sem ekološkog hazarda koji predstavlja, ovo jezero je i tužna slika nekadašnjeg mirnog života prelepog rumunskog sela.

Iz toksičnog mulja danas izranjaju samo krovovi kuća i crkveni toranj, kao podsetnik na mesto gde su nekada mirno živeli neki pitomi ljudi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru