Opisthoteuthis Adorabilis, neodoljivi novootkriveni oktopod

25 Jun 2015
417 pregleda

U hladnim vodama Pacifika, na dubini između 200 i 600 metara, pronađena je nova vrsta malih morskih stanovnika u koje su se okeanolozi istog časa zaljubili. U šali kažu da im liče na duhove iz Pac-Man video igrice i žele da ih i zvanično nazvu Opisthoteuthis Adorabilis - ljupki oktopod.

Opisthoteuthis Adorabilis, neodoljivi novootkriveni oktopod

„Kako biste drugačije nazvali malenog oktopoda sa ogromnim očima i mekom ružičastom kožom koji je sladak kao dugme!?” - pita se Stefani Buš sa Istraživačkog instituta Monterey Bay Aquarium.

Osim što vidimo da su simpatični, mi danas ne znamo skoro ništa o ovim malenim stvorenjima. Viđeno je samo dvanaest jedinki, i sve su ženke. Istraživači su pokušali da inkubiraju koloniju njihovih jaja u laboratoriji, ali je primećeno da se razvijaju veoma sporo, najverovatnije zbog prirode njihovog staništa koje je ekstremno hladno. Temperatura vode u kojoj žive je retko iznad 5°C.

Nove vrste životinja se otkrivaju relativno često, ali nauka ne žuri da ih opiše i da im ime. To nije slučaj sa ovim oktopodom, gde je već predložen neobičan naziv, iako se o njima vrlo malo zna. U javnosti se danas često čuje mišljenje da je predloženo ime neprikladno i neozbiljno za naučnu nomenklaturu, ali ukoliko se predlog usvoji, ovaj oktopod neće biti jedini ponosni vlasnik epiteta „ljupki” u svom zvaničnom imenu. Pre njega, „prezime” Adorabilis (ljubak, divan) poneo je Lophornis Adorabilis, kolibri sa belom krestom, koji je stigao da stekne i nadimak - „koketni kolibri”.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 27 Jun 2015

Zaista impresivno! Gledajući ovaj video-zapis, pitam se koliko još neotkrivenih vrsta živih bića (životinja, insekata i biljaka) postoji na našoj maloj Planeti? Samo uz pomoć udruženih snaga svih naučnika sveta, uz edukaciju svih ljudi, moramo i možemo da očuvamo svu lepotu i bogatstvo koje nam je Majka Priroda nesebično poklonila!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru