Nutty Narrows, most za veverice

23 Jun 2015
544 pregleda

Kada se ljudski progres sudari sa prirodom i divljim staništima, neophodno je obezbediti bezbedno kretanje životinjama „starosedeocima”. Često smo viđali nadvožnjake namenjene za bezbedan prolaz krupnih divljih životinja preko saobraćajnica, ali most za veverice je zaista malo čudo.

Nutty Narrows, most za veverice

Nutty Narrows se nalazi u američkom gradu Longview i premošćava put Olympia u neposrednoj blizini kružnog toka Civic Center. Sa jedne strane mosta je gradski park u kojem veverice žive, a sa druge poslovna zgrada Park Plaza. Radoznale veverice su često pretrčavale put ne shvatajući da ih na saobraćajnici koja je presekla park vreba smrtna opasnost.

Nakon mnogobrojnih stradanja veverica, preduzimač i vlasnik građevinske firme Amos J. Peters je osmislio način da im pomogne, ali i da napravi novu gradsku atrakciju. Mostovi za veverice su pravljeni i ranije, ali su to bili obični debeli konopci razapeti preko saobraćajnica. Peters je 1963. godine napravio pravi mali viseći most, dug preko 18 metara i organizovao svečano otvaranje, uz prikladan govor i muziku lokalnog orkestra. Koštao je 1,000 $. Brojni svetski mediji su mu posvetili pažnju, a Nutty Narrows je postao gradska atrakcija.

Zanimljivo je da su zaposleni u poslovnoj zgradi Park Plaza izgradili specifičan prijateljski odnos sa vevericama iz parka, i napravili im „orašasti bar” u svom dvorištu, koji svakodnevno dopunjavaju plodovima iz prirode. Tokom božićnih praznika, gradske vlasti Longviewa sredinu mosta dekorišu malom okićenom jelkom. Nutty Narrows je za prethodnih pola veka više puta renoviran, a od 2014. godine se nalazi u Nacionalnom registru istorijskih mesta u SAD-u.

izvor: Roadside America

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 25 Jun 2015

Stvarno za svaku pohvalu!!! Lično, smatram da je ovakav primer, pre svega, deo opšte kulture!? Dakle, odnos ljudi prema Majci Prirodi i drugim živim bićima. Uveren sam da i u materijalno siromašnim zemljama postoje slični primeri? Uostalom, biljke i životinje, kao i mi ljudi, se rađaju, piju vodu, hrane se, oplođuju, razboljevaju, stare i umiru! Majka Priroda je sve savršeno udesila! Preostaje nam samo da živimo u skladu s njenim zakonima...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru