Indonežanska hobotnica mimic octopus, kralj kamuflaže

27 Oct 2013
826 pregleda

Indonežanska hobotnica Thaumoctopus mimicus (mimic octopus) sa svojom sposobnošću kamuflaže spada u najimpresivnije životinje na planeti. Zahvaljujući svojim neverovatnim sposobnostima transformacije, otkrivena je tek 1998. godine blizu obale Indonezije.

Indonežanska hobotnica mimic octopus, kralj kamuflaže

Ova vrsta hobotnice, prepoznatljiva po svojim belo - smeđim prugama, može da naraste do 60cm. Telo ovog beskičmenjaka je izgrađeno od mišića i nema oklop. Nije otrovna, što je čini poželjnim plenom za barakude i ajkule. Takvim predatorima je teško uteći, ali tada na scenu stupaju njene neverovatne sposobnosti mimikrije.

Sve vrste hobotnica mogu da menjaju boju i teksturu kože kako bi stopile sa okolinom, ali samo Thaumoctopus mimicus ima tu sposobnost da oponaša druge životinje. Kada je u opasnosti, jednostavno se transformiše u oblik koji joj najviše odgovara. Na primer, može da poprimi oblik otrovne Solea solea ribe, lav ribe, morske zmije... Do sada je otkriveno da ova hobotnica može da oponaša 15 različitih životinja, a naučnici smataraju da je taj broj mnogo veći i da se može transformisati i u morsku travu, ražu ili meduzu.

Ova životinja je nesumnjivo inteligentna jer je u stanju da u momentu odluči koju životinju predator izbegava i istog trenutka poprimi njen oblik. Zabeleženi su čak i slučajevi da se transformiše u predatora svog predatora.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru