Zastrašujuće morske kreature

04 Jan 2014
Autor Mirjana
792 pregleda

Internet je preplavljen slikama divljih i domaćih životinja koje, snimljene u raznim komičnim i dirljivim situacijama, svojim pufnastim pojavama izazivaju salve oduševljenja na društvenim mrežama. Zaneseni „pošećerenim“ slikama divljine, zaboravljamo da priroda ima i drugo lice, kao i brojne predstavnike svojih vrsta koji retko završe na motivacionim posterima. Ovo je priča o njima:

Zastrašujuće morske kreature

„Mačeta“

Ako uzmemo u obzir na koje dubine istraživači treba da se spuste da bi saznali više o ovoj maloj, a zastrašujućoj ribi, ne čudi što se o njoj ne zna skoro ništa. „Mačeta“ (Argyropelecus gigas), top model među morskim stvorenjima zlog pogleda, zaslužila je ime zahvaljujući svom telu - tankom, srebrnom i hladnom poput oštrice ovog egzotičnog oružja. Veličina je sprečava da deluje stvarno zastrašujuće. Ova riba opakog lika dugačka je samo desetak centimetara.

Riba-mehur

U konkurenciji sa „estetski zakinutom“ decom majke prirode, riba-mehur (Psychrolutes marcidus) je proglašena za ubedljivo najružnijeg stvora na planeti Zemlji. Za ovo neslavno prvo mesto se izborila u konkurenciji sa velikonosatim majmunima, „zgužvanim“ žabama i stidnim vašima, a zahvaljujući svojoj konstitutivnoj mlitavosti i nedostatku bilo kakvih crta koje bi joj definisale oblik i izraz lica. Ipak, ova riba ima i svoj klub poštovalaca koji se zalažu za zaštitu ružnih životinjskih vrsta, a koji je iz milošte zovu „namćorasti, ćelavi deda“. Ova riba živi na samom dnu okeana, a njena koža ispod koje nema mišića ima gustinu sličnu gustini vode, tako da je pritisak ne izbacuje na površinu. Ona svoje dane broji bez ikakvog napora u preživljavanju. Jednostavno zine i pluta tik iznad dna. Okean je sam počasti brojnim specijalitetima.

„Kljova“ (eng. Fangtooth)

Iako izgleda zlokobno i opasno, ova riba može narasti samo oko 15 centimetara. Ima kratko tijelo i veliku glavu. Zbog ogromnih zuba nazvana je i Fangtooth (kljova) (lat. Anoplogasteridae), a zbog jezivog izgleda zovu je i “ogrefish”. Boja odrasle varira od tamno smeđe do crne. Živi na ekstremnim dubinama od oko 5 kilometara. Pritisak na tim dubinama je ogroman i temperatura vode je blizu smrzavanja, pa je na ovakvoj dubini hrana vrlo rijetka pojava, zbog čega fangtooth jede sve što nađe.

Morski krastavac

Ovi grdni bodljokošci nemaju mozak niti bilo koje priznate čulne organe, što im daje mentalne sposobnosti slične povrću po kojem su dobile ime. Ipak, oni čine važan deo ekosistema mora i okeana, jer recikliraju hranljive materije i razgrađuju otpad koji do njih dođe. Za razliku od svog suvozemnog rođaka, morski krastavac (Holothuroidea) obiluje kolagenom koji mu omogućava da lako menja oblike i „uliva“ se i „izliva“ iz raznih podvodnih šupljina.

Goblin ajkula

Iako je neki naučnici nazivaju „živim fosilom“, Goblin ajkula (Mitsukurina owstoni) vodi zanimljiv i misteriozan život u dubinama mora, ne mareći za publicitet svoje popularnije familije. Njen način života nije dovoljno istražen, ali zbog mlitavog tela naučnici smatraju da upražnjava spor i neaktivan životni stil. Goblin ajkulu verovatno nećete videti nikad u životu, jer teško preživljava izvan svog prirodnog okruženja. Poslednja koja je doneta u akvapark u Japanu uginula je posle samo nekoliko dana.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru