Jelka crv, novogodišnja dekoracija na dnu okeana

01 Jan 2016
448 pregleda

Naučnici ih zovu Spirobranchus giganteus, ali im njihovo narodno ime mnogo bolje pristaje. Ova nežna morska stvorenja neodoljivo podsećaju na malene jelke raznih boja. Najčešće se nalaze u toplim vodama oko Novog Zelanda.

Jelka crv, novogodišnja dekoracija na dnu okeana

Jelka crvi žive u koralnim grebenima, a ono što deluje kao grančice jelke su spiralna pera koja služe za disanje i ishranu. Javljaju se u mnogo oblika i boja, žuti, plavi, narandžasti i beli, a veličina im retko prelazi 4 cm. Živopisna pera, ili pipci, funkcionišu na principu pasivnog hranjenja tako što usisavaju lutajuće organizme morskog planktona. Ove zanimljive kreature pripadaju klasi mnogočekinjastih crva (Serpulidae) i grupi sesilnih crva koji žive pričvršćeni za podlogu. Jednom kada nađu pogodno mesto u krečnom koralu, oni iskopavaju rupu u kojoj ostaju do kraja života, od jedne do nekoliko godina.

Veoma su osetljivi na ometanje i povlače se u svoje jame čak i ako se pojavi samo preteća senka. Obično ponovo izvire nakon nekoliko minuta, veoma sporo, da bi testirali bezbednost vode pre nego što opet rašire svoje živopisne perjanice.

Izvor: MarineBio

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru