Lignja svitac izaziva neobičan fenomen - talasi zasvetle plavo

26 Aug 2015
1134 pregleda

Svake godine između marta i juna, obala zaliva Tojama u Japanu noću svetli fluorescentno plavom bojom. Ovaj lajt-šou je prirodni fenomen koji izazivaju jata bioluminscentnih glavonožaca poznatih kao svetleće lignje svici.

Lignja svitac izaziva neobičan fenomen - talasi zasvetle plavo

Ova fascinantna bića obično žive na velikim dubinama Pacifika (preko 300 metara ispod površine vode) ali ih tokom sezone Hotaru Ika visoki talasi izbacuju na obalu. U nauci poznate pod nazivom Watasenia scintillans, svetleće lignje su duge manje od 15 cm. Prekrivene su fotoforama, vlastitim svetlećim organima koji su odgovorni za fenomen biolumiscencije. Velike fotofore su raspoređene oko očiju i na pipcima svitac lignje, a male prekrivaju celo telo.

Naravno, ove „morske lampice” nisu razvile tu sposobnost da bi zabavljale čoveka. Svetlosni signali predstavljaju njihov specifičan i efikasan način komunikacije, naročito značajan tokom sezone parenja kada se jedinke privlače svetlosnim impulsima. Sva bioluminscentna morska bića koriste spektar plave ili tirkizne boje, na koji su im oči osetljive. U zavisnosti od dubine na kojoj se nalaze i prirode okruženja, njihova svetlost može biti vidljiva u vodi i na udaljenosti od sto metara. Biolumiscencija je alatka predatora, ali i vid zaštite od njih. Blinkanjem tokom lova, svitac lignja privlači sitniju ribu koju kada se približi hvata svojim pipcima. Kontinuirano emitovanje svetlosti se dešava kada se nađe u opasnosti, jer joj plava boja pomaže da se bolje uklopi u okruženje i izbegne većeg predatora.

Sezona Hotaru Ika privlači veliki broj tursta na plaže zaliva Tojama koji uživaju u prizoru, ali i u muzej posvećen ovim fascinantnim stvorenjima.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 30 Aug 2015

Zahvaljujući Majci Prirodi u prilici smo da se divimo svim njenim kreacijama! Još samo kada bi čovekova svest u odnosu na nju bila na višem nivou, živeli bi smo neuporedivo skladnije! U tom slučaju, uveren sam, život na našoj maloj Planeti bio lepši neiskazano...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru