Najinteligentnije životinje na planeti

20 Apr 2015
2117 pregleda

Svako poređenje životinja po inteligenciji bi bilo nepravedno. Ishitreno bismo zaključili da su najiteligentije životinje iz reda primata, jer poseduju izraženu sposobnost učenja, komunikacije i saradnje. To bi, međutim, bilo poređenje po našim standardima koji su teško primenljivi na sve životinjske vrste.

Najinteligentnije životinje na planeti

Zato vam nudimo zanimljiv podsetnik o nesumnjivo inteligentnim životinjskim vrstama koje su razvile određene vrednosti, misaone modele i načine ponašanja koji ih po nečemu čine posebnim.

Pčela

Ova malena bića imaju razvijenu kaleidoskopsku memoriju koja čuva podatke o svakom cvetu u okruženju od nekoliko kilometara. Svoja znanja prenose na nove generacije. Imaju razvijene mehanizme samoizlečenja unutar svojih košnica i konstruišu kompleksne arhitektonske strukture saća u kojem skladište med.

Hobotnica

Po rečima istraživača, hobotnica je najprecizniji živi navigacioni instrument. Ima sposobnost prenosa informacija, komunicira pomoću boja, položaja i svetlosnih efekata. Poseduje veoma kreativne predatorske tehnike, a preciznost njenih pipaka u rukovanju sa predmetima jednako je razvijena kao preciznost ljudske šake.

Slon

Životinja koja dokazano poseduje izvrsnu memoriju i socijalnu inteligenciju. Svoje prijatelje i neprijatelje prepoznaje i nakon pola veka. Sposobni su za empatiju i ljubav. Imaju razvijenu vokalizaciju i „razgovaraju” sa pripadnicima svog krda i kada su na razdaljini od 5 km. Slonovi, takođe, duboko žale svoje mrtve.

Mrav

Vrhunski timski igrač koji pokazuje izraženu ličnu inteligenciju. Ovi insekti lako prelaze velike distance i vraćaju se, nepogrešivo pamteći pređeni put. Brinu o svojim mladima i pokazuju naklonost prema članovima svoje zajednice slično kao i sisari. Posle termita, drugo su društvo na planeti koje je razvilo poljoprivredu. Ljudi su u tom smeru evoluirali mnogo kasnije.

Delfin

Delfini ne prestaju da fasciniraju istraživače. Ovaj morski sisar pamti ljude sa kojima je komunicirao i nakon 20 godina. Zanimljivo je da delfini primećuju i prate svoj lik u ogledalu i stalno usavršavaju neverovatno inventivne tehnike ribolova. Njihova naklonost prema ljudima i spremnost na igru su veoma izražene osobine.

Vrana

Veoma inteligentne ptice koje su sposobne da rešavaju komplikovane logičke zadatke. Neobično vešto „rukuju” ljudskim alatom. Istraživanja pokazju da su vrane savladale Arhimedov zakon koji im pomaže da manipulišu nivoima vode da bi došle do hrane.

Kit

Njihova tehnika lova pokazuje visok nivo inteligencije, razvijenu sposobnost komunikacije i razmene informacija. Kitovi plivaju ispod jata riba stvarajući ogromne vazdušne mehure koji poput mreže prave zamku za ribe. Ovo zahteva vrhunsku timsku organizovanost i sinhronizaciju, jer dok jedni prave mehure, drugi dozivaju ostale da prikupe ribu. Veštinu lova prenose na nove generacije.

Pas

Životinja koja se toliko saživela sa ljudima da njena prirodna inteligencija često ostane nezapažena. Poznato je da psi prepoznaju i do hiljadu različitih reči, a njihova kreativnost u igri i snalaženju je prosto zadivljujuća. Imaju veliku sposobnost da prepoznaju ljudske emocije.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Sopček Đura, 25 Apr 2015

Moj bog se zove Majka Priroda u saradnji s naukom! Dakle, Priroda je sve savršeno udesila i, na našu žalost ili sreću, jedino je nama, ljudima, podarila SVEST!' I, umesto da tu istu svest koristimo u pozitivne svrhe, na žalost, mi se delimo na religije, nacije, rase... I neprestano ratujemo međusobno se ubijajući! Još samo da se nađe neki pametnjaković i da smisli podelu po zanimanjima, pa da ratuju bravari protiv električara, paori protiv biologa, pravnici protiv ekonomista...To bi, filozofiram ja, bilo potpuno pomračenje iovako pomračenog ljudskog uma! Umesto da mnogo više posmatramo i osluškujemo Majku Prirodu i učimo od životinja i biljaka!? Koliko sam puta pomislio: kada bi smo razumeli npr. jezik pasa, slonova ili insekata, uveren sam da bi nam svi oni uputili pregršt zamerki na naš način života i ponašanja...

Odgovori
 
sara, 08 May 2017

Slažem se sa Vama.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru