Morski zečići, neodoljivi puževi sa zečijim ušima

10 Sep 2015
715 pregleda

Puževi golaći ne spadaju u životinje koje opisujemo kao lepe i simpatične. Kada je u pitanju vrsta morskih puževa, u nauci poznata kao Jorunna parva, svi se slažu da su prosto preslatki. Svet su osvojili privesci, igračke, figurice, odeća, pa čak i papuče sa motivom „morskih zečića”.

Morski zečići, neodoljivi puževi sa zečijim ušima

Pužiće Jorunna parva otkrio je još 1938. godine japanski malakolog Kikutaro Baba, ali je javnost saznala za njih tek prošle godine, kada se pojavio snimak koji je obvjavila jedna japanska škola ronjenja. Snimak morskih dubina regiona Kumomi je postigao veliku popularnost na društvenim mrežama, a mala morska bića koja naseljavaju obale japanskih ostrva i delove Tihog i Indijskog okeana su postala prava atrakcija.

Pored nadimka „morski zečić”, ovog puža danas nazivaju i Pikaču (fikcioni karakter animiranog filma Pokemoni) i moči (japanski kolačić od pirinča). Opisuju ih kao „plišane puževe prošarane crnim tačkama”. Crne tačke su zapravo mala senzorna izbočenja. Ovi čvorići su uglavnom veoma mali, raspoređeni po celom telu i nalik iglicama sa crnim vrhom, dok je samo nekoliko čvorića veće i nalik listu. Oni grade „zečije uši” i „zečiji repić” kod ovih simpatičnih mekušaca. Uglavnom su žute ili braon boje, mada se često sreću i beli, na kojima su karakteristike najuočljivije.

Vrsta Jorunna ima 27 podvrsta, koje se mogu naći na obalama Japana, Filipinima i Sejšelima, ali se veruje da je Jorunna parva najlepša od svih.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru