Ofarbane dame San Franciska

10 Nov 2015
Autor Mirjana
512 pregleda

Ovaj zanimljiv naziv nosi niz kuća izgrađenih u viktorijanskom stilu, u delu ulice Steiner br. 710-720. Sagrađene su između 1892. i 1896. godine, tokom ekonomskog procvata San Franciska krajem XIX veka.

Ofarbane dame San Franciska

Veliki broj kuća građenih u viktorijanskom stilu srušen je tokom zemljotresa 1906. godine, a od onih koje su preostale, uglavnom u zapadnim i južnim delovima grada, najpoznatije su čuvene Ofarbane dame koje su danas jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u gradu. Svoje mesto su našle na brojnim fotografijama i razglednicama i pojavile se u preko 70 filmova, TV programa i reklama.

Naziv po kojem su poznate zaživeo je tek 1978. godine, kada je objavljena knjiga „Ofarbane dame - blistave Viktorijanke San Franciska” (Painted Ladies - San Francisco's Resplendent Victorians), autora Elizabet Pomade i Majkla Larsena.

Procenjuje se da je u periodu 1849-1915 sagrađeno oko 48000 kuća u viktorijanskom i edvardijanskom stilu. Da bi se istaklo bogatstvo detalja na fasadama krečene su kombinacijama jarkih boja, što je postala moda tog perioda. Tokom Prvog i Drugog svetskog rata, jarke boje zamenjuje borbeno siva sa elementima obeležja boja mornarice, kao vid podrške američkim trupama u ratu.

Posleratni period je obeležilo siromaštvo i naglo propadanje viktorijanskih kuća u gradu, od kojih su mnoge porušene. Većina onih koje su ostale, zadržale su svoje „ratne boje” zbog opšte apatije i nemaštine vlasnika, sve do 1963. godine kada je umetnik Buč Kadram izveo malu arhitektonsku revoluciju u San Francisku. Smelo kombinujući jarko plavu i zelenu na fasadi svoje kuće građene u italijansko-viktorijanskom stilu, Kadram je izazvao burne reakcije. Mnogi su kritikovali njegov izbor jarkih boja kao neukusan, ali su vlasnici viktorijanskih kuća postepeno počeli da pozivaju Kadrama da im pomogne u pravom izboru boja za njihove sive kuće.

Niz Ofarbanih dama je dekorisan uz Kadramove sugestije, a u radu su učestvovali i drugi umetnici San Franciska, poput Tonija Kataletiša, Boba Baknera i Jazona Vondersa. Do 1970. godine, njihov projekat je dobio naziv „koloristički pokret” koji vlasnici viktorijanskih kuća širom SAD-a prate sve do danas.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru