Kriva kuća u Vindzoru, spomenik inatu i vladavini prava

20 Sep 2016
Autor Mirjana
1036 pregleda

Mnoge krive kuće na svetu su sa namerom napravljene u tom stilu kao hir vlasnika ili rezultat namere graditelja da postanu turistička atrakcija. Priča o najpoznatijoj londonskoj krivoj kući je nešto drugačija.

Kriva kuća u Vindzoru, spomenik inatu i vladavini prava

Sagrađena je 1592. godine na gradskom pijačnom trgu i nazvana je Kuća pijačnog raskršća. Naravno, prvobitno sagrađena kuća nije bila kriva. Tokom planiranja izgradnje gradske kuće (Guildhall) 1687. godine, gradsko veće je naložilo rušenje kućice koja se nije uklapala u nove urbanističke planove.

Kuća je srušena, ali njen vlasnik nije želeo da se pomiri sa nepravdom. Tužio je gradske vlasti i dobio spor, jer je dokazao svoje neprikosnoveno pravo vlasništva. Sud je naložio da istovetna kuća bude ponovo podignuta na starom mestu. Malo je reći da su gradske vlasti bile iznervirane ovom odlukom, ali nisu imale izbora. Izgradili su starom vlasniku kuću na istom mestu, ali očigledno ne mareći za kvalitet gradnje. Za materijal su upotrebili sirovu hrastovinu, pa kako se vremenom drvo sušilo, tako se i kuća krivila u jednu stranu. Temelji su bili dobri, što je omogućilo da kuća ponosno (i krivo) stoji na svom mestu sve do danas, više od četiri veka. Jedino što se promenilo je njeno ime. Od Kuće pijačnog raskršća postala je Kriva kuća Vindzora.

Prvobitno je u njoj bila smeštena mesara, ali je kuća vremenom „izučila” mnogo zanata. U njoj su bile smeštene juvelirnica, pivara, prodavnica antikviteta i dr. Do skoro je bila poznata čajdžinica, koja je 2015. godine prodata za 1,5 miliona £. Sada je u njoj mali restoran koji gostima nudi tradicionalnu englesku kuhinju i, kao poseban specijalitet, domaće kolače.

Jedan od kurioziteta Krive kuće Vindzdora je i tajni prolaz, danas zatvoren, koji je u vreme Čarlsa II služio da kroz njega do dvorskih odaja stigne kraljeva ljubavnica Nel Gvin. Prolaz je, takođe, dugo korišćen za dopremanje svežeg voća i povrća sa pijace do kuhinje dvorca Vindzor.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru