Kad demokratija prefarba istoriju - sva lica jednog spomenika

04 Feb 2015
Autor Mirjana
609 pregleda

Spomenik Sovjetskoj Armiji, smešten u srcu Sofije, podignut je 1954. godine kao simbol zahvalnosti sovjetskoj vojsci za borbu protiv fašizma tokom Drugog svetskog rata. Danas je predmet burnih rasprava u bugarskoj javnosti, ali i objekat uličnog vandalizma.

Kad demokratija prefarba istoriju - sva lica jednog spomenika

Demokratski nastrojeni pobornici uklanjanja spornog memoara prošlosti zasnivaju svoj stav na tezi da je nedopustivo smestiti spomenik koji veliča tuđu vojsku na višoj i boljoj poziciji od svih nacionalnih simbola, i zalažu se da on ukloni zakonskim aktom. Zahtev je upućen gradskoj skupštini u junu 2011, ali su glasovi proruski nastrojenih predstavnika lokalnih vlasti onemogućili njegovo usvajanje.

Bugari naklonjeniji revolucionarnijim metodama svoje negodovanje od tada izražavaju kreativnim vandalizmom, farbajući spomenik u skladu sa svojim političkim stavovima i tranzicionim promenama u društvu.

Spomenik je prvi put oskrnavljen 2011. godine, kada je nepoznati umetnik tokom noći statue sovjetskih vojnika prefarbao u kolekciju američkih superheroja. Ispod statua dodat je grafit „U korak s vremenom” koji je jasno ukazivao na promenu kursa Bugarske od istoka ka zapadu. Incident su preneli brojni svetski mediji, a slike statua Supermena, Ronalda McDonalda, Kapetana Amerike, Deda Mraza i dr. su u bugarskoj javnosti naišle na različit odjek.

Tokom 2012. godine spomenik je pretrpeo nekoliko transformacija. Početkom godine, na lica ratnika Crvene armije stavljene su Anonymous maske britanskog revolucionara Gaja Faviksa kao sibol protesta protiv trgovinskog sporazuma ACTA. U avgustu iste godine, statue su dobile maske identične onima koje su nosile članice grupe Pussy Riot tokom performansa protiv predsednika Putina u Rusiji.

U avgustu 2013. godine, spomenik je osvanuo obojen u ružičasto, sa grafitom „Bugarska se izvinjava”. Poruka je upućena Čehoslovačkoj, kao izraz pokajanja za invaziju 1968. godine tokom Praškog proleća.

Nije izostao ni odgovor na rusku vojnu intervenciju na Krimu 2014. godine, kada je centralna skulptura spomenika prefarbana u nacionalne boje Ukrajine. Grafti ispod spomenika su se smenjivali od „Slava Ukajini” do oštrih poruka upućenih ruskom predsedniku.

Rusija je, kako prenosi agencija Itar-Tass, izrazila negodovanje zbog ove „urbane umetnosti” i zahteva od bugarskih vlasti da bolje zaštite spomenik i spreče vandalizam nad simbolom slavne epohe Crvene armije.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru