Rustična lepota krivih kuća u Lavenhamu

09 Mar 2015
480 pregleda

Stara engleska dečija pesmica kaže: „Bio jednom krivi čovek, hodao je krivom stazom. Pronašao je iskrivljeni novčić na krivudavim stepenicama. Kupio je krivu mačku, koja je uhvatila iskrivljenog miša. Svi su živeli srećno u maloj krivoj kući“.

Rustična lepota krivih kuća u Lavenhamu

Smatra se da je kao inspiracija za ovu pesmicu, objavljenu prvi put polovinom XIX veka poslužilo nekad prosperitetno i bogato selo, danas gradić Lavenham u Engleskoj, koje su naseljavali imućni trgovci vunenom tkaninom. Da biste shvatili zašto je tako inspirativno, potrebno je samo da pogledate slike ovog divnog gradića smeštenog na oko 100km severoistočno od Londona. Skoro svaka druga kuća, sagrađena od polutki drvenih balvana i ofarbana živim bojama, je kriva i oslanja se na građevinu do sebe.

Lavenham je srednjevekovni gradić sa bogatom istorijom. Tokom XV i XVI veka bio je čuven po finom štofu koji je izrađivan od najkvalitetnije vune. Do kraja XV veka selo je postalo jedno od najbogatijih na britanskim ostrvima, plaćajući u porezu daleko više od većih gradova poput Jorka i Linkolna.

Prosperitet i bogatstvo gradića je i danas jasno vidljivo na raskošnoj crkvi Sv. Petra i Pavla koja se ponosno uzdiže na kraju glavne gradske ulice. Njen toranj je visok 43 metra, i predstavlja najviši seoski crkveni toranj u Britaniji. I na ostalim zgradama je primetna razmetljivost bogatog doba gradića Lavenham - do danas su sačuvane Lavenhamska vunena dvorana i Esnafski dom vunara. Govori se da je čak i Henri VII tokom posete gradu 1487. godine naredio da se nekoliko najuglednijih gradskih porodica novčano kazni zbog razmetanja bogatstvom.

Zbog čega su u sred takvog blagostanja nikle krive kuće?

Grad je rastao suviše brzo, novca je bilo dovoljno, kao i želje da se obezbedi udoban život u savremenim kućama. Gradnja je cvetala, ali nije bilo moguće dovoljno brzo osušiti tako velike količine građevinskog drveta. Kako se drvo sušilo, kuće su se krivile pod neverovatnim uglovima. Na nesreću kraljeva fine tkanine, u Britaniju dolaze holandske izbeglice i sa sobom donose tehnologiju proizvodnje jeftinijih i laganijih materijala koji osvajaju modno tržište. U vreme kada su kuće počele da se krive, građani Lavenhama više nisu uživali u finansijskom komforu kao ranije, i nisu bili u mogućnosti da zidaju ispočetka. Kuće su ostale krive i takve su i danas.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru