Zgrada u obliku korpe za piknik

22 Jul 2016
Autor Mirjana
1077 pregleda

Pre dvadeset godina kada je podignuta, zgrada od skoro 17000 m2, vredna 32 miliona dolara, bila je ponos i dika svog vlasnika Dejva Longerberga, osnivača kompanije Longaberger koja se bavi proizvodnjom i prodajom opreme za domaćinstvo.

Zgrada u obliku korpe za piknik

Smeštena na placu od oko 10 hektara u gradu Njuark (Ohajo), ova sedmospratnica je bila verna replika zaštitnog znaka kompanije, korpe za piknik koju je posedovala skoro svaka američka porodica. Pored jedinstvene spoljašnjosti, i unutrašnjost zgrade dosta podseća na korpu. U središtu se nalazi atrijum veličine 3000 m2, ispunjen prirodnom svetlošću, koji gleda na dve čelične ručke teške 75 tona. Da bi se na impozantnim ručkama sprečilo stvaranje leda, tokom zime se zagrevaju. Na spoljašnjoj strani „korpe” nalaze se dve ploče sa nazivom kompanije, pozlaćene listićima zlata i teške preko 300 kilograma.

Brenton Bejker, dugogodišnji direktor komunikacija kompanije, priča da je stari Dejv Longerberg tačno znao šta želi, ali arhitekte koje je angažovao nisu najbolje razumevale njegove neobične zahteve. Ponudili su mu nekoliko rešenja okrugle zgrade koja je neznatno podsećala na korpu, i nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja da im objasni kako bi zgrada trebalo da izgleda, ljutito je otišao u magacin, uzeo tipičnu Longerberg korpu za piknik, tresnuo je na sto i rekao „Napravite je da izgleda upravo ovako!”.

Čim je završena, zgrada je postala regionalna turistička atrakcija. Longerberg je otvorio zgradu za posetioce i omogućio da svi koji žele uživaju u pogledu sa najveće korpe na svetu. Kompanija je imala preko 500 zaposlenih, a prodaja je probijala plafon od milijardu dolara godišnje. Nažalost, 1999. godine Dejv Longerberg je preminuo, a nova uprava nije nasledila njegov preduzetnički duh. Danas kompanija ima samo 68 zaposlenih, a prodaja njenih proizvoda je opala za pogubnih 90%.

Sadašnji vlasnici kompanije Longerberg i gradske vlasti se nadaju da će se naći kupac za ovu zgradu. Kompanija je u dugovima i ne može više da priušti plaćanje taksi i održavanje objekta, a gradske vlasti je ne žele jer ne znaju kako bi mogli da prenamenuju džinovsku korpu. U svakom slučaju, rekonstrukcija objekta bi bila neisplativa, pa je potrebno naći kupca koji bi mogao da iskoristi postojeći dizajn. O kvalitetu zgrade ne mora da brine, jer kako tvrde stručnjaci, građena je od superiornih materijala i nalazi se u odličnom stanju.

izvor: Chicago Tribune, Inhabitat

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru