Bo-Kaap, šareno naselje sa bogatom istorijom

17 Oct 2015
1699 pregleda

Smešteno na padinama brda Signal povrh centra Kejptauna, jednog od tri glavna grada Južnoafričke Republike, naselje Bo-Kaap je svetski poznato po svojim jarko obojenim fasadama. Tradicija živopisne dekoracije kuća datira iz XVIII veka.

Bo-Kaap, šareno naselje sa bogatom istorijom

Stanovnici Bo-Kaapa su potomci robova koje su Holanđani dopremili uglavnom iz Malezije, Indonezije, Indije i Šri Lanke tokom XVI i XVII veka. Robovi su bili poznati pod imenom Kejp Maleji, mada nisu svi bili poreklom iz Malezije. Nakon što su Britanci osvojili Kejptaun 1795. godine, do polovine XIX veka su se desile mnoge pozitivne promene, uključujući uvođenje verskih sloboda, zabranu trgovine robovima i konačno, ukidanje robovlasništva. Oslobođeni robovi su osnovali novu zajednicu u Bo-Kaapu, koji se i danas kolokvijalno naziva Maleja četvrt.

Bo-Kaap zajednicu uglavnom čine muslimani sa posebnom kejp malej kulturom nastalom mešanjem robova iz južne i jugoistočne Azije sa robovima iz Indije, Magadaskara i urođeničkih plemena Afrike. Danas, oni sa ponosom ističu svoj jedinstveni identitet i sebe nazivaju Kejp muslimanima.

U početku, kuće u Bo-Kaapu su bile bele, a tradicija jarkih fasada je nastala slučajno, kada je uoči Kurban bajrama jedne godine veliki broj stanovnika ovog naselja odlučio da pred praznik podari novi izgled svojim kućama. Pored fasada, notu posebnosti Bo-Kaapu daje specifična muzika, ples i hrana. Tradicionalna južnoafrička jela kao što su tomato brodie (paradajz paprikaš), bobotie (meso u obliku musake, sa karijem i voćem), sosati (jagnjeći ražnjići) i koeksister (slatke pletenice od testa), potiču iz kuhinja Kejp Maleja.

Iako su važili za veoma zatvorenu i povezanu zajednicu, u poslednjih nekoliko godina dosta starosedelaca je prodalo svoje kuće strancima. Oni koji su ostali se veoma trude da očuvaju jedinstveni identitet i istorijsko nasleđe naselja. Vreme će pokazati da li će se doseljenici prilagoditi njima, ili će Bo-Kaap kakav danas vidimo izgledati potpuno drugačije.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 18 Oct 2015

Svako ima svoj ukus, reče đavo i sedne u koprivu! Nije poželjno raspravljati o ukusima, ali ono što na mene ostavlja najveći utisak jeste upadljiva higijena trotoara i kolovoza! Za svaku pohvalu...

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru