Zalipe, poljsko selo oslikano cvećem

04 Aug 2014
3178 pregleda

Ljudi širom sveta vole da ukrašavaju svoje kuće na najrazličitije načine, ali retko gde je posvećenost kućnom dekoru rasprostranjena kao u poljskom selu Zalipe.

Zalipe, poljsko selo oslikano cvećem

Oslikavanje kuća predstavlja vekovnu tradiciju usamljenog sela na jugoistoku Poljske. Ovoj veštini su obično naklonjene žene, koje spoljne zidove svojih kuća oslikavaju nizom živih cvetnih dezena, svake godine ih popravljajući i dopunjavajući novim. Buketi cveća, cvetni venci i zanimljive dekoracije nalaze se ne samo na zidovima, već krase i prozore, vrata, krovove; celo selo izgleda kao vatromet boja.

Ne može se sa sigurnošću reći kako je nastala ova tradicija. Lokalni meštani veruju da je običaj oslikavanja kuća nastao postepeno, a kao glavnog krivca vide - dim iz peći. Po njihovim pričama, deo dima iz peći bi prolazio kroz rupe na plafonu, i bez potpore odžaka koji bi ga slao u vis padao je na krov i fasadu kuća, prljajući ih. Tokom prolećnog uređenja, žene bi pokušavale da prekreče mrlje na belim fasadama, ali im to nije uvek polazilo za rukom. Umesto belog kreča, počele su da koriste živopisne boje i smišljaju originalne motive.

Sa dolaskom modernih kuhinja i gradnje kuća sa boljom ventilacijom, ova praksa nije više bila potrebna, ali je postala običaj i tradicija. Cvetni motivi su postali umetnost koja se sa fasada preselila na sve objekte i predmete u selu. Tako možete naći oslikane pojilice za piliće, kućice za pse, bunare, kofe i ostale upotrebne predmete. Čak je i lokalni most ukrašen cvetnim dekorom.

U selu postoji i mali muzej, kuća Felicije Curylowe u kojoj je živela početkom XX veka. Ona je toliko uživala u oslikavanju cveća da je svaki kutak kuće, uključujući i unutrašnje zidove, jastučnice i nameštaj dekorisan nekim cvetnim dezenom.

Iako prizori iz Zalipa deluju zanimljivo i bajkovito, ovo selo nije uobičajena turistička destinacija. Tragaoci za atrakcijama ovde retko dolaze. Zalipljani se svojom lokalnom umetnošću bave iz ljubavi i tradicije i ne pokušavaju da je komercijalizuju.

izvor:Kuriositas

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Kaja, 28 Feb 2017

Prelijepe kućice u cvijeću..

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru