Ma’dani, stanovnici „Venecije“ na Bliskom Istoku

22 Dec 2014
Autor Mirjana
667 pregleda

Svet danas malo zna o iračkim močvarama u blizini reka Tigar i Eufrat, naseljenim preko 5,000 godina, koje se prostiru na površini od oko 23,000 km2. U plutajućim korpa - kućama je nekada bio dom za pola miliona „Arapa iz močvare“ ili „ma’dana“ kako ih i danas zovu.

Ma’dani, stanovnici „Venecije“ na Bliskom Istoku

„Ma’dane“ je činilo nekoliko plemena koji su razvili lepu, ekološku kulturu, oslanjajući se samo na prirodne resurse iz močvare. Ono što fascinira su njihovi neobični stanovi, plutajuće kuće u šipražju, napravljene isključivo od trske koju prikupljaju sa otvorenih voda.

Svoje kuće, koje veoma podsećaju na „kasone“ mletačkih ribara, nazvali su posebnim imenom - mudhif. To su privremena staništa koja niču za samo tri dana, bez upotrebe eksera ili drvene građe. Čak i ostrva na kojima kuće plutaju, minijaturna dvorišta ovih građevina, napravljena su od blata, trske ili rogoza.

Vekovima, močvara je bila utočište za nevoljnike. Prvo su u njoj živeli robovi i sluge, a u novijoj istoriji, tokom ranih 1990-tih postala je sklonište za ljude koje je proganjao represivni režim Sadama Huseina. Nakon ustanka 1991. godine, iračka vlada je naredila isušivanje cele močvare da bi kaznila „ma’dane“ koji su štitili pobunjenike. Isušivanje ovako velike površine nije lak posao, ali je vlada uspela da ga završi oživljavajući projekat navodnjavanja koji je u prošlosti napušten upravo zato što je sprečavao dotok vode iz reka u močvaru.

Ubrzo, „ma’dani“ su ostali bez izvora hrane, njihova sela su spaljena, a domovi su im ostali na goloj ledini. Ono malo vode što je preostalo bilo je zagađeno i neupotrebljivo. Porodice koje su kroz nekoliko generacija živele u močvari bile su primorane da napuste svoja naselja i tradicionalni način života. Mnogi od njih su završili u iračkim ili iranskim izbegličkim kampovima.

Iako ovde trenutno živi svega 1,500 ljudi, oni od 2003. godine predano rade na obnovi močvare. Te godine je došao kraj teškoj četvorogodišnjoj suši, ali i vladavini Sadama Huseina, koji je bio najveći pobornik uništavanja „ma’dan“ naselja. Danas je srušen deo brana koje su blokirale dotok vode iz reka Tigar i Eufrat i četvrtina originalne močvare je ponovo potopljena.

Ekosistemu Močvare Arapa će trebati mnogo vremena da ponovo oživi. Amerikanac iračkog porekla, doktor hidro - inženjeringa Džavad Alvaš, osnovao je organizaciju „Priroda Iraka“ akreditovanu od strane UNEP-a, sa ciljem da se i druge države uključe i podrže spasavanje kulture „ma’dana“.

Dr Alvaš ističe da značaj njihove kulture nije samo u prijateljskom odnosu prema prirodi, nego i u dugoj tradiciji pomaganja onima koji se nađu u nevolji. Njegova organizacija je nedavno simbolično rekonstruisala jednu od kuća u močvari u želji da pokaže da je ovaj drevni način gradnje i danas održiv. Kuća služi kao mesto za okupljanje lokalnog stanovništva i za prijem posetilaca zainteresovanih da pomognu u očuvanju mudhif građevina.

photo: Google Images

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru